На чому краще готувати кропивницький (кіровоградський) борщ

Перегляди: 3669

В Інтернеті можна знайти цікавий рецепт кіровоградського борщу. Його особливість полягає у тому, що в бульйон додають гарбуз та кефір із яйцем, а подають страву разом із грінками.

Для покращення смаку кулінари рекомендують дати борщу «відпочити» та настоятися протягом 20 хвилин. А от про те, на чому краще готувати головну українську страву, нічого не сказано, тож давайте розберемося самі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Що таке варильна поверхня?

Варильною поверхнею називають панель для приготування їжі, яка вмонтовується безпосередньо у кухонний гарнітур та не з’єднана із духовою шафою. Такий прилад можна розмістити у будь-якому зручному для господині місці. Варильні поверхні бувають газовими та електричними.

Газова варильна поверхня: плюси і мінуси

Цей тип варильних поверхонь максимально схожий на стандартну газову плитку. Базові технічні характеристики:

  • кількість конфорок: від двох до п’яти;
  • кількість форсунок: від однієї до трьох;
  • матеріал решітки: емальована сталь або чавун;
  • матеріал поверхні: склокераміка, емальована або нержавіюча сталь.

Сучасна газова варильна поверхня, яку можна роздивитися тут: https://kasta.ua/market/varochnye-poverhnosti-gasovye/, обладнана функцією «газ-контроль», яка зупиняє подачу палива, якщо полум’я згасло.

Але техніка має і свої недоліки, головний з яких – невисокий показник ККД (на рівні 40–60%).

Електрична панель для приготування їжі: додаткова функціональність чи зайвий клопіт?

Електрична варильна поверхня з цього каталогу https://kasta.ua/market/varochnye-poverhnosti-electro/ може бути встановлена там, де не підведене централізоване газопостачання – на дачі, у приватному будинку. Аби підключити пристрій, потрібно прокласти окрему лінію постачання енергії.

Характеристики, на які варто звернути увагу, вибираючи електричну варильну поверхню:

  • тип нагрівального елементу: дисковий, спіральний, стрічковий чи галогенний;
  • тип управління: механічний чи сенсорний;
  • матеріал поверхні: склокераміка, емальована або нержавіюча сталь.

Користувач може точно контролювати температуру нагріву. Завдяки тому, що панель остигає поступово, можна підтримувати страви теплими тривалий час.

Однак для приготування їжі на електричній варильній поверхні потрібен спеціальний посуд із товстим дном (не менше 3–4 мм).

Комбінована варильна поверхня

Окрім описаних вище варіантів, на ринку представлені комбіновані варильні поверхні. Їхня конструкція передбачає наявність газових конфорок та електричних нагрівальних елементів. Цей тип пристроїв дає змогу раціонально використовувати ресурси і не залежати від перебоїв електропостачання та аварій на газовій магістралі.