Найкращий інструмент у навчанні фінансової грамотності дітей - кишенькові гроші

Перегляди: 1835

Привчати дітей до грамотного поводження з фінансами треба змалечку.

1. Видавайте дітям кишенькові гроші. Обов'язково!

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Я рекомендую почати це робити з шести - семи років. Важливо, щоб у дитини були гроші, які вона може витрачати на свій розсуд.

Тільки на своєму досвіді і помилках ваша дитина зможе навчитися ефективно їх витрачати, зберігати і вкладати.

2. Домовтеся з дитиною про суму і періодичність видачі кишенькових грошей. Сума залежить виключно від доходів вашої сім'ї і ваших поглядів на фінансове виховання. Скільки дають сусідові, не так важливо, в житті завжди знайдеться більш і менш заможний друг.

Я своїй дев’ятирічній дитині даю 50 гривень на тиждень (1,7$). За періодичністю можу рекомендувати дітям молодшого і середнього шкільного віку видавати раз на тиждень, а старшокласникам цей термін можна і потрібно збільшувати. Всі деталі слід перш за все обговорити з дитиною у формі шанобливого діалогу і розповісти про нові можливості й відповідальності.

3. Не платіть дитині за домашні обов'язки (а ось понад обов'язків - будь ласка) і не позбавляйте кишенькових грошей у якості покарання. У формуванні фінансової грамотності дитини важливі самі кишенькові гроші, а не доступ до них.

Варто утриматися від використання їх як елементу мотивації або демотивації. Щоб навчиться їздити на велосипеді, потрібен велосипед, з грошима та ж історія.

4. Не захоплюйтеся контролем витрат. І не сваріть дітей за необдумані покупки. Вони часто і самі переживають після покупки навушників за 50 грн, які працюють два дні. А ще й ми з моралями. Краще освойте навик активного слухання.

Мета надання кишенькових грошей дитині полягає в тому, щоб дати їй можливість навчитися в реальній і при цьому безпечній ситуації самій приймати рішення з приводу своїх фінансів. Дозвольте їй самій знаходити рішення і звертатися до вас за допомогою при необхідності.