У патрульній поліції Кіровоградщини прокоментували закон про дитячі автокрісла

Перегляди: 6817

510 гривень заплатять власники авто, в яких діти віком до 12 років чи зростом до 145 сантиметрів будуть їхати не в автокріслах.

Відповідні зміни до законодавства наприкінці жовтня прийняв парламент, розповів CBN речник управління патрульної поліції у Кіровоградській області Дмитро Поперешняк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За повторне порушення доведеться заплатити вже 850.

Альтернативою автокріслам можуть слугувати бустери - крісла без задньої спинки з підлокітниками та адаптери ременів безпеки.

«Зазначена норма існувала й раніше і є обов'язковою для виконання, в тому числі для водіїв таксі. Звичайні автокрісла та ремені безпеки сконструйовані на дорослих та не можуть гарантувати достатньої безпеки для пасажирів, зріст яких менше 145 сантиментів», - розповів Дмитро Поперешняк і додав, що, за даними ВООЗ, використання дитячих автокрісел знижує смертність серед дітей у разі настання ДТП щонайменше на 54 відсотки, а отримання травм - на 70 відсотків.

Громадський транспорт подібних заходів безпеки не передбачає. Винятком є сучасні міжміські автобуси.

Речник патрульної поліції наголосив, що не варто намагатися маніпулювати терміном «спецзасоби». У багатьох професій, наприклад шахтарів, лікарів, є свої спецзасоби.

«Якщо ми говоримо про безпечне перевезення дітей, то мова йде виключно про такі спецзасоби, як дитячі автокрісла, бустери та адаптери ременів безпеки», - сказав Дмитро Поперешняк.

Він наголосив, що поки закон президентом не підписаний і, відповідно, не застосовується. Поки водіїв лише попереджують про порушення вимог.

«У батьків поки є час визначитися, які саме спецзасоби підходять для їхніх дітей», - підсумував Поперешняк.