Профільна освіта в Кропивницькому та власний гуртожиток: про що мріють у театрі корифеїв

Перегляди: 1630

Академічний обласний український музично-драматичний театр імені Марка Кропивницького оголосив конкурс на заміщення 32 вакантних посад: конкурс відбудеться 19 листопада, о 10:00, на малій сцені театру.

Яких працівників не вистачає та чим живе заклад, кореспонденту CBN розповів директор театру Володимир Єфімов.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Я прийняв театр сім років тому після реконструкції. До реконструкції він розпався, не маючи свого приміщення, і знизилася чисельність театру до мінімуму. Такого мінімуму в Україні немає, у нас найменший театр - всього 164 особи. В інших – 290, 300 осіб, порівняйте», - сказав Володимир Єфімов.

Коли театр відкрили після реконструкції, постало питання завантажити роботою працівників.

«Це було правильно. Якщо ставити невеличкі п’єси, в яких задіяні кілька осіб, інші "гулятимуть". Тоді ми взялися за великі полотна, такі як "Сорочинський ярмарок", "Циганка Аза", з оркестром повністю, бо ми – музично-драматичний театр, хотілося робити щось незвичне. Ми й на цей день тримаємо свою марку, бо театр, насамперед, - видовище – яскраве, цікаве для глядача», - додав він.

У театрі – 34 артисти драми, 18 – в оркестрі.

«Все інше – цехи, служби, підрозділи з обслуговування будівлі, охорона, звукооператори, освітлювачі, механіки, художники. Закон про театри й театральну справу, який прийняли в 2016 році, передбачає укладання контрактів із творчими працівниками. Не так, що він потрапив у театр і сидить, і поступово людина деградує, не підвищує свою кваліфікацію. Контракт змушує артиста бути весь час у тонусі, щоб готувався, постійно підвищував свій рівень», - зауважив Єфімов.

Контракт укладають на термін від року до трьох. На рік контракти укладають із тими, хто не має профільної освіти: «Хороших акторів, які в нас були, і є, перевели на контрактну основу. Контракт уклали на рік. Передбачено, що вони здобуватимуть вищу освіту. Багато акторів вступили в театральні заклади, це радує. Але, на жаль, вони не тут, не вдома. На місяць-півтора люди їдуть на сесії, в нас трошки ламається репертуар, важко, але це треба робити».

У театрі мріють, аби профільну освіту актори могли здобувати вдома, у Кропивницькому.

«У нас колись була розмова з ректором університету імені Винниченка, щоб зробити тут театральну освіту, в нас же є мистецький факультет. Відкрити театральну кафедру, а в театрі практику проходити, і ми б зробили добру справу. Не було б цього конфлікту із законом через те, що в них немає профільної освіти. Думаю, ми повернемося до цього питання», - зазначив Володимир Єфімов.

Наразі перезаключити контракти планують із 22 працівниками. Вільними лишаються десять ставок. Шукають артистів драми, машиністів сцени та режисера-постановника. Конкурс відбудеться 19 листопада на малій сцені театру. «Тим творчим працівникам, з якими укладали контракт на рік, на наступний рік контракт подовжили. А на третій рік автоматом подовжити контракт вже не можна. Тоді вже це буде довгостроковий договір, чого не передбачає закон. То треба їх попередити, звільнити і знову оголосити конкурс. Це вже скоріше буде атестаційна комісія, підтвердження їхньої майстерності. Люди працюють, люди є, просто треба суто технічно провести атестацію і перезаключити контакти. Але, якщо з’являться ще охочі працювати в нас, то це вже буде конкурс, і виграє кращий».

Зарплати у «театралів» досить скромні. Молодь утримати нею нереально, наголосив директор і додав: якщо молоді актори підуть зі сцени – театру не буде: «Якщо взяти дипломованого артиста з Києва з театральною освітою, приїде він сюди, а зарплата – трохи більша мінімальної. Якщо він орендуватиме квартиру, то всі гроші на це витратить, а жити не матиме за що. Йому це мистецтво, знаєте… він поїде краще в Польщу чи деінде».

Тому в театрі мріють і про свій гуртожиток. Кажуть, окрім директора і головного режисера, у театрі працюють усі місцеві. Приїжджих мотивувати нічим: «Є в нас порожня п’ятиповерхова будівля з боку військкомату – це колишня митниця. Коли театр будували, а я його приймав, обіцяли, що нам дадуть цю будівлю, і ми в ній зможемо зробити гуртожиток, квартири якісь відомчі. Гастролери б також могли б там ночувати. В нас є проблема із розміщенням цехів – декораційного, пошивного. На першому поверсі будівлі ми б зробили ці цехи і звільнили б від них театр. Нам зараз немає куди їх дівати, мене пожежники за це вже кілька разів штрафували».

У театрі сподіваються, що «так вічно тривати не буде», і галузь врешті буде поцінована належним чином. А поки готуються до прем’єри (деталі тримають у таємниці) та новорічних заходів.