Відомий письменник «налякав» Кропивницький та Олександрію

Перегляди: 1496

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Відомий український письменник Макс Кідрук презентував у двох містах Кіровоградської області свою нову книгу «Доки світло не згасне назавжди». Сюжет страшнуватий, у кращих традиціях Стівена Кінга. Кошмарні сни стають реальністю. А ще у книги є мобільний додаток, це вперше зроблено в Україні. Книга має інтерактивну обкладинку. Використовуючи спеціальний мобільний додаток, читач може ознайомитися з додатковими текстами або відгалуженнями основного сюжету, а також поспілкуватися в чаті з одним з персонажів попередніх книг письменника. Достатньо просто навести свій смартфон на обкладинку книги.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Реакція читачів на нововведення чудова, - каже Кідрук. - Я насправді й не сумнівався, що воно того варте. І майже не сумнівався, що мені вдасться довести свою правоту всім скептикам. Так, воно того варте. Я бачу, як люди радіють цій інтерактивній обкладинці. Як вони ночами переписуються в чаті з персонажем. Бачу відгуки на текст, їх з'являється буквально по кілька щодня в соцмережах».

Ще 10 років тому ніхто про таке і не гадки не мав. А тепер важко навіть уявити, якими будуть книги через 10 майбутніх років. «Я про це багато думаю, - каже Кідрук. - Очевидно, що найважливіша річ в цьому - не зупинятися. Не думати, що ти досяг чогось і це круто, і далі робити тільки це. Це важкий бізнес. Ти повинен постійно вигадувати щось нове. Повинен бути на крок попереду не тільки своїх колег-авторів, а й читачів. Я, наприклад, думаю, що через 10 років було б прикольно написати фантастичний роман про якусь віддалену, подібну до Землі планету.

Зробити повністю її 3D модель з материками - щось схоже на Google Earth. Щоб можна було реально побродити там, наблизити або віддалити. І вже на основі цього писати якусь історію про колоністів.

Можна повністю продумати її екосистему з кліматом, зі зміною пір року тощо. Це не є чимось страшним. Подивіться, як зараз роблять комп'ютерні ігри. Але до цього повинні ще дійти як література, так і читачі. Щоб це стало хоча б фінансово окупатися. Я після закінчення туру приступаю до цієї роботи, з новим проектом. Саме проект, тому що це буде серія романів, яка буде називатися "Нові темні століття". Це про майбутнє, про колонізацію Марсу, політичні та екологічні проблеми, які перетворять Землю на майже не придатне для проживання місце. Над першою книгою я буду працювати мінімум два роки, тому наступного року не буде ні туру, ні нового роману. Тому що до цього циклу я хочу не просто зробити текст, а ще 3D модель колоній на Марсі, про що вже говорилося. Хочу зробити карти Землі в той час, про який ітиметься у книзі. Ну і ще кілька ідей в цьому напрямку. Це вимагає дуже багато часу».

Кідрук вкрай стурбований екологічною ситуацією на планеті і в Україні. Глобальне потепління, наступ пустель - це все вже давно не сюжети для антиутопій, а нинішня реальність. Нас чекає важке майбутнє. Тому колонізація далеких планет неминуча, вважає письменник. Інакше ніяк, людство не виживе, настільки ми запустили власну.

У 2012-му Макс Кідрук балотувався в народні депутати від Кіровограда. Зараз про політику він і чути не хоче. «Я зараз на своєму місці».

Це вже третій масштабний тур Кідрука Україною. Перший охоплював 101 місто, зараз кількість зменшилася до 70. Чи виправдовують ці поїздки його очікування?

«У цьому році всі обласні центри б'ють рекорди за всім: і за кількістю відвідувачів, і за кількістю проданих книг. Тобто це однозначно того варте. Про те, як справляюся з таким темпом, - я не маю відповіді на це запитання. Той, хто не одержимий літературою, хто не одержимий читанням і створенням книг, однозначно б цього не витримав. Ти просто повинен любити те, що ти робиш.

Мені здається, що я вже переріс стиль технотрилерів, у якому багато написав. Все ще тяжію до максимальної реалістичності, певною мірою це є синонімом "техно". Але все більше я рухаюся до гострої соціальності. Це все ще трилери і наукова фантастика, але соціальна складова стає такою ж важливою. Формула успіху для автора - завжди бути щирим з собою, а не з читачем. Тому що фальш щодо себе книголюб відразу відчує. Попередній мій роман "Там, де немає Бога" насправді про американський футбол, хоча мало хто це розуміє. Ну а читач у книзі бачить те, що йому важливо».