У Кропивницький «прилетіли» пластилінові сови з прифронтового Золотого (ФОТО)

Перегляди: 1141

Ірина Нетреба, «Україна-Центр»

У галереї «Єлисаветград» відкрилася виставка картин школяра з Луганської області Діми Андріянова. Всі роботи виконані в техніці, яку автор називає пластиліновим барельєфом. Власник галереї Микола Цуканов знайшов цього талановитого хлопчика через конкурс «Щаслива дитина - квітуча Україна». Роботи 12-річного художника взяли в ньому участь, були відзначені, тоді ж і домовилися, що при першій же нагоді галерея проведе персональну виставку. І ось хлопчик разом зі своїм головним натхненником і наставником бабусею Оленою Винокуровою привезли в Кропивницький близько 30 картин.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Міський пейзаж: дорога, парк, дерева в листі, автобус з дітьми, на другому плані шахтний копр на тлі синього неба. Здається, уважно все розглянула. Але ні. Другий раз дивишся на картину - тут ще пташки в листі, яскраві квіточки на клумбі, зачаївся в кущах кіт. Дивовижна деталізація і вражаючий спектр кольорів. Тільки на небі відтінків синього, напевно, не менше п'яти.

Секрету ніякого немає, а тільки майстерність автора. Основа - картон, а вся ця разюча безліч елементів виконана зі звичайного пластиліну. На створення такої картини йде близько двох місяців. Коли робота завершена, її покривають лаком.

Діма малює з дитинства, а зараз вчиться в художній школі в Золотому (тому самому!) - філії Попаснянської дитячої школи мистецтв. Там він освоїв колористику, композицію і перспективу. Але працює тільки з пластиліном. Каже, він простіший у роботі. Якщо акварельний штрих потрібно нанести правильно з першого разу, то в його улюбленій техніці картину можна скільки завгодно раз доробляти і вдосконалювати.

Школяр розповідає, що сюжети для картин придумує сам. А ось у ході їх втілення бабуся іноді дає поради. «Він не завжди до них прислухається. Іноді наполягає, що зробить так, як йому бачиться. І коли робота завершена, іноді мені доводиться визнавати, що він мав рацію», - каже бабуся юного таланту Олена Винокурова.

До слова, сама вона працює в Школі мистецтв, де займається Діма. Вона майстер з бісеру й акрилу, вишиває і малює. Раніше була удостоєна звання «Народний майстер Луганщини». При цьому Діма в роботі над своїми картинами допускає її тільки на роль консультанта.

Ще один міський пейзаж - картина «Дощ». Вулиця з будинками, і все така ж ретельна деталізація - віконця, ліхтарі, лавочки. Поверх цього - безліч сіро-блакитних крапель, здається, ніби дивишся на це місто крізь шибку. Вона дивовижна. На ній навіть немає сонця, і все одно вона виглядає світлою. Втім, усі роботи Діми дуже світлі й сонячні. Крім однієї. Це ворони у військових беретах і з медалями на грудях, які, сидячи на дереві, байдуже спостерігають за тим, як на укритою хрестами землі ридають люди.

Діма Андріянов приїхав із селища Золоте Луганської області. Звідси на першому пейзажі така точність у зображенні будови шахти. Говорити про життя в прифронтовому селищі він не хоче і бабусі не дозволяє. Та й що тут говорити - селище розташоване практично на лінії фронту, його картина красномовніша будь-яких слів. Майже п'ять років під кулями.

Олена Винокурова каже, що зараз усе селище сподівається, що після розведення військ на цій ділянці настане тиша.

- Дуже довго жили під обстрілами, потім довго була тиша - вже навіть звикли до неї, але зараз знову стріляють. Гуркоче десь у районі Катеринівки і Новотошківки. Але це ж менше 10 кілометрів від нас. У Золотому через розведення з'явилося ще більше блокпостів, багато людей у формі, ходити можна тільки з документами.

Але їхати з селища вони не збираються.

- Я фаталіст - смерть може наздогнати де-завгодно. Загинути і на дорозі можна. А там будинок. Там Школа мистецтв, там мої «мурахи» (так вона називає учнів художньої школи). Там мої діти, всі вони не виїдуть, - каже Олена.

Вона показує відео в телефоні: дитина років п'яти малює на заняттях в художці.

- Що малюєш?

- Це чарівний метелик, - відповідає малюк українською мовою.

- І що він робить?

- Летить, туди, де все добре.

Над метеликом дитина виводить круглі чорні овали, поступово весь простір над метеликом заповнюється розсипом великих чорних крапок.

- А це що?

- Кулі, він же від них відлітає.

У художній школі в Золотому займаються близько 60 дітей.

Олена Винокурова постійно шукає для них якісь дитячі конкурси та проекти.

- Це ж чудова можливість відвернути їх не тільки від гаджетів, а й тієї реальності, в якій ці діти опинилися, і друзів нових завести в інших регіонах країни. В Італію на конкурс навіть роботи відправляли. До речі, звідти кілька робіт не повернулися. Десь там вони комусь припали до душі. Я коли знайшла конкурс дитячий від галереї «Єлисаветград», подивилася умови - якраз те, що потрібно. Відразу почала телефонувати, але виявилося, що вже закінчувався прийом робіт, я пізно спохватилася. Я пояснила ситуацію, і нам не відмовили, для Діми продовжили на два тижні термін. Ми встигли і підготувати все, і відправити. Ви не уявляєте собі, як я вдячна Миколі Цуканову за те, що він робить. Тепер ось завдяки йому в Діми перша персональна виставка і такий насичений враженнями візит у Кропивницький, - каже Олена Винокурова.

У Кропивницькому Діма провів майстер-клас для учнів школи-ліцею №30. Він учив їх техніці створення картин з пластиліну, і в ході заняття діти вже задумали якийсь більш масштабний спільний проект. Деталями Діма не ділиться, але каже, з радістю ще приїде до нашого міста.

Потім майстер-клас у гімназії мистецтв «Пролісок». Олена Винокурова каже, що, схоже, вони з онуком привезли в місто пластиліновий вірус, який тепер захоплює місто - діти в захваті від заходу.

Всього на сьогоднішній день у нього близько 60 робіт. А ось скільки зроблено і роздарував сувенірних магнітів з пластиліновими картинами - в родині вже збилися з ліку.

Поки ми розмовляємо з Оленою, Діма перебирає щось у своїй валізі й знаходить для мене маленьку копію на магніті своєї картини з совою. А ось спробу правильно порахувати кількість сов на його великій картині я провалила. Потрібен був час, щоб швидко відшукати на картині всіх химерно яскравих крихітних пташок, які відрізняються одна від одної не тільки кольором оперення, а навіть виразом мордочок. Обов'язково загляньте в галерею «Єлисаветград» та спробуйте, може, у вас вийде з першого разу. Виставка пластилінових картин Діми Андріянова буде працювати до кінця листопада.

Фотогалерея