На Кіровоградщині (як і у всій Україні) зменшать кількість чиновників. Думки з цього приводу

Перегляди: 3518

Юхим Мармер, «Україна-Центр»

У ході реформи децентралізації функції районних держадміністрацій активно переходять до об'єднаних територіальних громад. У зв'язку з цим уряд визначив граничну чисельність працівників для РДА. Так, районні держадміністрації скоротяться майже на 700 осіб, а чисельність апарату - вдвічі. Редакція «УЦ» вирішила запитати у експертів:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Кого будуть скорочувати і які наслідки цього рішення Кабміну?

Галина Шевченко, головний редактор газети «Вперед» (Олександрівка):

– На мою думку, районне управління агропромислового розвитку скорочувати треба було вже давно. На сьогодні воно виконує лише роль статиста. І радити, що кому сіяти чи як господарювати сільгосппідприємствам, не може – керівники це вирішують самостійно, без «вказівки» управління. Не розумію, та й більшість жителів району не розуміють, які функції керівника апарату й чим він займається безпосередньо. Посада спеціаліста з мобілізаційної роботи також не потрібна – конкретно мобілізацією в районі займається райвійськкомат. А спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції хоч одну «корупцію» десь виявив?!

Скорочувати працівників райдержадміністрацій потрібно було ще тоді, коли оголошено було про децентралізацію. Більшість РДА, мабуть, навмисне не створювали ОТГ, тягнуть і зараз з цим, щоб не позбутися «теплих» місць і гарантованих зарплат.

Сергій Васильченко, голова Новоархангельської РДА:

– Дійсно, районні державні адміністрації в умовах впровадження реформи децентралізації мають зазнати змін. РДА, за задумом авторів реформи, мають забезпечити плавний перехід влади до громад, без збоїв і зростання соціального напруження. Після проведення дочасних/планових виборів до органів місцевого самоврядування у 2020 році РДА мають бути ліквідовані.

По доведеним у постанові КМУ цифрам, буде скорочено близько 50% працівників РДА. Скорочення торкнеться майже всіх структурних підрозділів РДА, усі управління, відділи, сектори будуть реорганізовуватися. Винятком є управління соцзахисту населення та ЦНАП. Це зрозуміло й логічно, адже соцзахист у перспективі ввійде в структуру ЦНАПу при ОТГ. Тобто в структурі РДА після реорганізації буде працювати близько 65 співробітників.

Найбільшою проблемою буде працевлаштування скорочених/звільнених осіб. У сільській місцевості складно знайти роботу для людей, які мають вузьку спеціалізацію – державне управління. До того ж значна частина працівників – це люди середнього та старшого віку. Адже слабке фінансування та постійне зневажливе ставлення до професії державного службовця не давали можливості брати на роботу молодь.

Також одночасне й масове звільнення державних службовців викличе додаткове навантаження на центри зайнятості та державний бюджет, адже потребуватиме додаткових виплат.

Хочу вірити, що більшість звільнених держслужбовців зможуть знайти себе в органах місцевого самоврядування – в новостворених ОТГ. Усі працівники РДА – це спеціалісти з досвідом роботи та глибоким знанням території, за яку конкретний орган влади відповідає. Думаю, що інтереси громади на території будуть захищені та збережені.

Ігор Фурманов, екс-голова Кіровоградської РДА:

- У світлі адміністративно-територіальної реформи та децентралізації це логічний і виправданий крок.

У Кіровоградській області населення менше мільйона чоловік. Є чотири міста обласного значення і 21 (!) район зі своїми територіальними органами центральної виконавчої влади. Більшість функцій переходить до ОТГ. Тому скорочуватися будуть не тільки РДА, а й інші державні органи влади.

Кого саме будуть скорочувати? Сьогодні в РДА є підрозділи, що складаються з одного-двох чоловік. Там вже і скорочувати нікого. Тому змінюватися буде і структура РДА.

Досвід підказує, що менше це торкнеться управлінь соціального захисту, а доля решти буде залежати від того, які функції будуть залишені за цими адміністраціями.

Серйозною проблемою є доля скорочених працівників. У нашій країні, коли говорять про доходи держслужбовців, чомусь завжди наводять як приклад зарплати суддів, прокурорів, народних депутатів, забуваючи, що переважна більшість рядових службовців - це низькооплачувана категорія фахівців. Раніше їх приваблювала майбутня пенсія, сьогодні немає і цього. Дуже хочеться, щоб при створенні ОТГ досвід і знання цих людей були затребувані.

Сергій Дячук, тричі віце-мер:

- Ми, коли обговорювали тему децентралізації, говорили про те, що будуть скорочення. Зараз справа дійшла до конкретики. Очевидно, кого персонально скорочувати, буде вирішувати керівництво. Мені довелося попрацювати і в органах місцевого самоврядування, і в РДА. Сам підхід за типом «план до двору» неправильний. Потрібно проаналізувати штати кожного управління, відділу. Звичайно, є посади і навіть управління і відділи, які можна скоротити без шкоди і незручностей для населення. А є такі, які не можна не те що скорочувати, а потрібно збільшувати штат. В першу чергу - все залежить від того, які функції держава покладе на ОДА/РДА/місцеві ради, а які - на ОТГ. При розумному підході до скорочення воно буде для населення просто непомітним.

Інше питання, і дуже важливе: куди підуть скорочені чиновники? На біржу? Для дуже багатьох це скорочення буде особистою трагедією. У всіх же є сім'ї. Як буде держава вирішувати проблему їх працевлаштування і чи буде, невідомо. Хотілося б, щоб вирішила. Мова ж про тисячі, а з родинами - про десятки тисяч людей.