У Кропивницькому відбулася зустріч з автором історичних бестселерів (ФОТО)

Перегляди: 1099

У відділі мистецтв обласної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського відбулася творча зустріч з істориком та письменником Василем Даценком, передає кореспондент CBN.

Його книги «Щоб пам’ятали. Кіровоградщина в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.», «Зелена Брама: повернення до легенди», «За те, що євреї... Трагедія Голокосту в межиріччі Південного Бугу та Дніпра» стали бестселерами історичної науки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У кожній з них - розповідь про долі звичайних людей, земляків, які опинилися під жорнами червоного терору та Голокосту. В основі книг - кропітка робота з архівними документами, які засвідчують події, що сталися під час Другої світової війни.

Як зазначив археолог Валентин Собчук, Василь Даценко допоміг встановити імена солдатів, які безіменними лежали у майже сотні братських могил на теренах Кіровоградщини.

«Немає жодного пам’ятного знаку, чий список загиблих відповідав би дійсності», - розповів Валентин Собчук і подякував Василю Даценку за велику роботу, яку він проводить.

Краєзнавець зізнався, що витоки його інтересу до історії лежать у дитинстві. Він з матір’ю часто проходив повз братської могили, в якій були поховані 78 солдат, і лише імена п’ятьох були відомі. Історик поставив собі за мету дізнатися імена інших. У 2012 році на його батьківщині встановили меморіальну дошку, на якій записані імена 73 загиблих.

Історик Олександр Чорний відзначив значущу роль Василя Даценка у відкритті багатьох фактів, що стосуються подій в урочищі Зелена Брама, де влітку 1941 року були знищені шоста та 12-а радянські армії.

Тамара Саміляк розповіла, як створювалась та друкувалась в очолюваному нею видавництві «Імекс ЛТД» книга Василя Даценка «Велика війна. Кіровоградський вимір». Як з’ясувалося, книга могла і не вийти з друку через політичну ситуацію, яка склалась в країні, та амбіції місцевих чиновників.

«Дякую Василю Всеволодовичу за його бажання віднайти та розповісти іншим правду не тільки про загальні явища в історії, а про долю звичайних людей. Це дуже важливо для їх рідних», - сказала видавниця.

Фото Анни Бородавкіної