Жителі Світловодська перекривали дорогу через проблеми з теплопостачанням

Перегляди: 1641

Близько семи сотень людей у Світловодську перекрили на кілька годин дорогу на в’їзді на Градизьк, повідомляє кореспондент CBN.

Влаштували акцію протесту через проблеми з теплопостачанням. Хоча опалювальний сезон у місті розпочався ще 15 листопада, через численні пориви на мережах з теплом у місті лише половина будинків. Холодно у частині лікарень та навчальних закладів. Школярів відправили на вимушені канікули, у садочках використовують обігрівачі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На майданчику біля місцевої автостанції зібралися від старого до малого. Втомилися терпіти, каже світловодчанка Галина: «Ми згадуємо і війну, і розкулачення, і всі можливі негативи, які були в Україні, а це от ніяк не можемо зробити. Ну ніяк. Скільки можна людям терпіти? Дорослі хворіють і діти».

Через холод спати доводиться у верхньому одязі, розповідає учасниця мітингу Світлана: «Спимо ми одягнені повністю. Оце така ситуація. У квартирі десять градусів з обігрівом. Якщо вимкнути обігрівач – вісім-сім».

Аби зігрітися, містяни масово використовують обігрівачі, але це небезпечно, додає її подруга Ольга: «Дім у нас дерев’яний, не дай Боже, десь зайнялася проводка – маленькі діти, які не ходять в садок, не ходять в школу, не вийдуть з цього будинку, вони заживо згорять».

Теплотраси згнили десятками метрів, коментує секретар міськради Світловодська Юрій Сапянов. Нині перерите чи не все місто. Приватне теплопостачальне підприємство до зими не підготувалося.

«Постійно воно згниває, постійно його розривають, залучені бригади з інших міст, інших приватних підприємств… не бачу просто просвіту», - каже Сапянов.

З керівництвом «Світловодськпобуту» зв’язатися не вдалося. По обіді мітингувальники перекрили дамбу на в’їзді в місто зі сторони Кременчука. Більшість водіїв до перекриття руху ставиться із розумінням.

«Якщо проблема не вирішується, то потрібно перекривати, щоб влада бачила, що в місті відбувається», - говорить світловодчанин Віталій.

Через перекриття руху виник затор. Водії та пасажири стали заручниками автівок. Через це виникали і конфліктні ситуації між водіями та учасниками мітингу.

Активісти вимагають, щоб генпрокуратура створила групу, яка розслідує ситуацію у Світловодську.

«Вся ця ситуація виникла не сьогодні, а триває роками, кошти виводяться мільйонами. Наша місцева прокуратура, місцева поліція на це очі закривають, тому ми вимагаємо, щоб ця слідча група була з Києва», - заявляє співорганізатор акції Іван Летюка.

Перекривали рух мітингувальники до вечора. Поки у місті не з’явиться опалення, обіцяють виходити на нові акції протесту.

В той же час в облдержадміністрації повідомили, що у Світловодську оголосили надзвичайну ситуацію техногенного характеру місцевого рівня. Рішення прийняли під час позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Усі матеріали для проведення аварійних робіт і ліквідації поривів є у повному обсязі. Бригади працюватимуть у посиленому режимі. Ситуація за кілька днів буде вирішена позитивно, тож тепло в домівках у людей буде», - обіцяють в ОДА.

CBN буде стежити за ситуацією.