У Кропивницькому шукають ляльок-неваляйок для унікальної колекції (ФОТО)

Перегляди: 2871

Ляльок-неваляйок шукають для унікальної колекції у Кропивницькому, можливо, у когось лишилися старі іграшки, колекціонери їх радо приймуть.

Про це кореспонденту CBN розповіли власники колекції ляльок-неваляйок Вадим Лефтор та Тетяна Онул.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це найбільше зібрання в Україні, стверджують колекціонери. Аналогів немає. Колекцію збирають сім років. Експонати знаходять на блошиних ринках, в антикварних магазинах, на аукціонах. Є ляльки від шести з половиною сантиметрів до сорока. Найдешевшу придбали за десять гривень, найдорожчу – за 350.

Презентували неваляйок лише раз у 2017 році – коли фіксували рекорд із найбільшої кількості ляльок. Тоді у колекції було 65. Зараз – 82.

Такі іграшки з’явилися ще у середньовіччі, розповідає Вадим Лефтор. Однак популярними неваляйки стали у 20 столітті: «Найперша неваляйка, котра потрапила до нашої колекції, була знайдена в занедбаному домі. За цією неваляйкою пішли неваляйки, які були у наших родичів. І потроху, потроху колекція набирала оберти».

Доглядати за колекцією нескладно, ділиться дружина колекціонера Тетяна. Часто витирати пил не можна – стирається фарба. Частіше за все трапляються червоні, жовті й помаранчеві неваляйки. Нині подружжя шукає жовту. Найцікавішою колекціонер вважає ляльку мармурового кольору. Різняться ляльки й за формою рук, матеріалом, із якого їх виготовили. Бувають із розписом та ґудзиками на вбранні.

Подружжя мріє поповнити унікальну колекцію, за допомогою колекціонери звертаються і до земляків.

«Може, в когось є рідкісні екземпляри або такі, які в нас вже є, щоб в подальшому ми могли, можливо, обмінюватися з кимось», - каже Тетяна Онул.

Процес пошуку ляльок цікавіший за результат, зізнаються колекціонери. Щоразу радіють, коли знаходять нову неваляйку.

«Коли неваляйка до нас потрапляє, це таке маленьке свято, ми передивляємося наші стелажі, де знаходяться неваляйки, шукаємо нове місце, де б її там поставити», - ділиться Вадим Лефтор.

Продавати колекцію подружжя не планує. Занадто багато часу приділили її створенню.