У Кропивницькому з'являться власні правила обрізки дерев

Перегляди: 1493

На засіданні робочої групи, яке відбулося сьогодні, 26 листопада, обговорили два варіанти правил обрізування крон дерев у Кропивницькому та основні технічні види обрізування, передає кореспондент CBN.

За словами екоактивістки Надії Наливоди, проблема в тому, що всі по різному розуміють, що таке омолоджувальна та санітарна обрізки.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Коли люди звертаються з проханням провести обрізку, ніхто не просить обрізати дерево до стовпа. Лише щоб воно не несло небезпеки людям», - роз'яснила вона.

Нові правила обрізки єдині в основному тексті. Два варіанти - через розходження в обрізанні пірамідальної та пухової тополь.

За словами Паливоди, коли обрізають тільки верхню частину пірамідальної тополі, дерева не випускають водяні пагони. Ці пагони при іншому варіанті обрізки через кілька років становитимуть загрозу, бо швидко ростуть у діаметрі й при цьому слабко кріпляться до дерева.

Інша думка - обрізати варто лише гілки діаметром 5 см, тоді зрізи заростуть і дерево не згниє зсередини.

З тим, що пухових тополь у місті не повинно залишитись, погодилися всі члени робочої групи. Але як саме їх «виводити» - спірний момент. Є варіант обрізати їх таким чином, щоб вони не пушили, і через 12 років замінити їх іншими деревами - липами, кленами або в'язами.

Крім того, на засіданні підняли проблему доступу до дерев, адже лише до 20 відсотків дерев можна під'їхати. А також питання - хто саме буде проводити технічний нагляд за обрізкою.

Також фахівці вважають, що після завершення інвентаризації дерев (виготовлено 30 відсотків паспортів) варто розробити стратегію озеленення міста з урахуванням глобального потепління.

Через тиждень робоча група збереться знову, аби виробити єдиний варіант правил, який вже прийматиме виконком.