Що робити, аби в Кропивницькому було чисто? Суб’єктивна думка

Перегляди: 1148

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Коли цікавишся думкою приїжджої людини про місто, у відповідь серед епітетів першою найчастіше буває «чисте» або «брудне». А що значить «чисте»? Все просто: немає сміття під ногами. Вчасно прибирають чи не смітять?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Спробуємо розібратися.

Під час недавнього візиту в Дніпро я звернула увагу на сміттєві контейнери. Вірніше, вони звернули на себе увагу. Баки чисті, закриті, навколо - ні смітинки. І ще на вулицях дуже багато урн з попільничками. Погляд постійно натикався на візуалізовані заклики любити своє місто і не смітити. Люблять і не смітять. Ну і прибирають, звичайно. Тобто місто-мільйонник змогло навести порядок, а Кропивницький все ніяк...

«Покопаймося» в нашому смітті. Час від часу в соціальних мережах з'являються фото гір відходів на контейнерних майданчиках. Автори фотознімків обурюються, лають «Екостайл», відповідальний за своєчасний вивіз побутових відходів. Виходить, що городяни ні в чому не винні. Але ж ні!

Щоночі в один і той же час машина «Екостайлу» під'їжджає до нашого дому і вивантажує контейнери. І щодня, виносячи пакети зі сміттям, мешканці будинку бачать «мальовниче» оточення баків. Є такий вислів - морфологія відходів. Знаєте, що валяється під ногами? Гумові рукавички та стрижене волосся. Це викидає салон краси, який, за правилами, повинен укласти окремий договір на утилізацію відходів своєї діяльності. Нерідко можна побачити купи використаних шприців. Поруч знаходяться кілька медустанов, які можуть цим грішити.

Нещодавно на нашому майданчику з'явилася «споруда» з величезних пакетів, наповнених пінопластом. Він виявився пакувальним, винести це міг один з магазинів. І магазини не повинні для утилізації відходів користуватися контейнерами, призначеними для мешканців, які оплачують послугу.

Останнім часом баки стали заповнюватися листям і гіллям. Це роблять двірники. Тим часом ЖЕКи повинні подібне сміття вивозити самостійно - у них є техніка. Містянину, що платить за вивіз сміття, який побачив заповнені баки, не залишається нічого іншого, як поставити пакет поруч. Ну і є категорія людей, які навмисно не доходять до контейнерів і кидають відходи куди прийдеться.

Ще з особистих спостережень. Днів три назад увечері два вантажники протягом години завантажували в сміттєвоз все, що валялося біля контейнерів. Листя, старі меблі, рукавички з волоссям, скла, розірвані пакети... Їм за це платять гроші? Так, звісно. Напевно, це їхній обов'язок. Але чи не зобов'язаний кожен з нас поважати працю інших і хоча б намагатися бути культурною людиною і любити своє місто?