У Кропивницькому значно зросла квартплата. Тепер тарифи розраховуються для кожного будинку окремо

Перегляди: 10258

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Минулого тижня кропивничан, чиї будинки не створили ОСББ, сповістили про значне подорожчання квартплати. Відповідні оголошення з'явилися на дверях під'їздів. Зрозуміло, народ обурився, адже вже з 15 листопада один квадратний метр коштуватиме в деяких випадках більше п'яти гривень, а це вдвічі вище попереднього тарифу. Вирішивши розібратися в ситуації, ми звернулися до начальника ЖЕО №2 Любові Марченко.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Спочатку ми ознайомилися з рішенням виконкому міськради Кропивницького від 12 листопада. Згідно з документом, в обласному центрі призначені адміністратори багатоквартирними будинками. Був оголошений конкурс, в результаті якого керуючими були призначені чотири ЖЕО і один ЖЕК - у селищі Гірничому. Вони будуть керувати будинками, яким і раніше надавали послуги.

Як виявилося, конкуренції під час конкурсу не було - заявки подали лише ЖЕО, кожне по своїй території. Вони і виграли. Документи на конкурс подавалися вже з новими тарифами.

- Тариф для кожного будинку розраховувався окремо, - повідомила Любов Марченко. - Хочу зауважити, що вони не переглядалися з 2017 року. І в наші тарифи закладені тарифи підприємств, які обслуговують будинки. Це стосується ліфтів, електропостачання, дератизації... І всі ці підприємства надали нам свої розрахунки. До того ж за два роки підвищилася мінімальна зарплата.

Розкладемо тариф. У нього входять: технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем (вода, каналізація, тепло, електро- і газопостачання), обслуговування димовентиляційних каналів (при необхідності), поточний ремонт конструктивних елементів технічних прибудов та іншого спільного майна (даху, зовнішні труби, заміна розбитого скла в допоміжних приміщеннях, фарбування газопроводу). А також прибирання прибудинкової території та посипання протиожеледною сумішшю. Природно, плата за освітлення місць загального користування.

У тариф увійшло обстеження внутрішньобудинкових газових мереж, які повинні проводитися раз на три роки фахівцями «Кіровоградгазу». Наступного року газовики займуться двоповерховими будинками, перевірять газові мережі на безпеку, при необхідності відремонтують. Через це квартплата в цих будинках виросла значно. За словами Любові Марченко, через рік цю складову з тарифу можна буде виключити.

- Якщо мешканці якогось будинку не згодні з уже затвердженим переліком послуг і тарифом, вони мають можливість створити ОСББ. Також вони можуть на загальних зборах вибрати собі іншого керуючого, - зауважила начальник ЖЕО. - Але ми змінити тариф вже не можемо. Він затверджений управлінням ЖКГ, і відповідний договір між нами і управлінням вже укладено.

Тепер найцікавіше: загальної скарбниці більше не буде. ЖЕО не має права грошима одного будинку розраховуватися за потреби іншого. Тобто у кожного будинку тепер буде свій рахунок. Скільки здали мешканці, на таку суму можна буде і планувати дії з обслуговування. Якщо, наприклад, в будинку капітально відремонтовано дах, мешканці на зборах можуть вирішити наявні для цього гроші перенаправити, припустимо, на ремонт під'їзду.

Любов Марченко обіцяє, що нова система обліку доходів і витрат буде максимально прозорою. Скільки грошей по окремому будинку зайшло, куди були спрямовані, скільки залишилося - можна буде дізнатися без проблем. З тими, хто не платить, тепер розмовлятимуть сусіди - мотивація очевидна.

- Ми дуже хочемо результативно працювати, ми в цьому зацікавлені, - сказала начальник ЖЕО. - Розумію, що треба змінитися і мешканцям, і нам самим, і ми над цим працюємо. Думаю, що у всіх нас все вийде.