У Кропивницькому почали відтворювати старовинний домотканний килим (ФОТО)

Перегляди: 2324

У Кропивницькому в рамках проекту «Орнаментальне ткацтво Кіровоградщини» почали відтворювати старовинний домотканний килим, передає кореспондент CBN.

Ініціатором виступила майстриня народного мистецтва з килимарства, член Національної спілки майстрів народного мистецтв Валентина Добровольська. Починання підтримали обласний департамент культури, міське управління освіти та обласний Центр народної творчості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Основна мета культурно-просвітницького проекту – реконструювати килим, який наприкінці ХІХ століття у селі Розумівка Олександрівського району виткала Якилина Поліщук, і таким чином відтворювати зразки старовинних орнаментів, популяризувати цей вид мистецтва та долучитися до збереження нематеріальної культурної спадщини, до якої відноситься і килимарство.

«Вже багато було проектів з відтворення старовинних рушників, а от проекту з відтворення килиму ще не було», - наголосила провідний методист з декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва ОЦНТ Наталія Деміхова.

Про килим майстриня дізналася дев'ять років тому, а отримала у листопаді й одразу почала працювати над його реконструкцією. На перших етапах Валентина Добровольська зі своїми вихованцями – учнями гуртка «Етно Арт» Центру естетичного виховання «Натхнення» НВО №6 – відтворили схему старовинного виробу та здійснили монтаж ниток основи для майбутнього килиму. Він матиме довжину 2 м 80 см та ширину – 1м 10 см.

Ткацький верстат Валентини Добровольської встановили у виставковій залі обласного Центу народної творчості. До створення килиму та збереження традицій килимарства можуть долучитися всі охочі.

В обласному центрі народної творчості також можна побачити колекцію роботи Валентини Добровольської та килимові доріжки і надлавники, які майстриня збирала під час етнографічних експедицій.