На Кіровоградщині очікують початок видобутку літію

Перегляди: 5509

Ірина Нетреба, «Україна-Центр»

Дух «літієвої лихоманки» витає у повітрі селища Смоліне останні років два. Поклади урану на місцевій шахті вичерпані, закриття містоутворюючого підприємства - питання практично вирішене. На проекті заводу з виробництва ядерного палива теж поставлений хрест через те, що будувати його планували на основі технології російської паливної компанії «ТВЕЛ». Американський Westinghouse хоч і розглядає можливість запуску подібного виробництва в Україні, проте в якості майданчика воліє Південно-Українську АЕС. Але пару років тому в селищі заговорили про знайдені неподалік Смоліного великі поклади літію - надзвичайно затребуваного на світовому ринку металу, який використовується при виробництві акумуляторних батарей.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Великий секрет

Насправді розвідані запаси літію ще 30 років тому. В Україні були виявлені три родовища з літієвої рудою: Шевченківське - в Донецькій області, а також Полохівське і Станкуватське - в Кіровоградській. На жодному з них видобуток поки не ведеться. Однак на розташованому в 12 км від Смоліного Полохівському, яке розвідане геологорозвідувальною експедицією №47 ДГП «Кіровгеологія» ще в 1990 році, схоже, підготовчі роботи вже починаються. У селище приїхали люди з країн, які, хоч і погано володіють українською мовою, мету свого візиту позначити можуть. Кажуть, літій добувати.

Який обсяг запасів на цьому родовищі, формально інформація закрита. У 2005 році Служба безпеки України наказом №440 від 12 серпня наклала на ці дані гриф «Для службового користування». У переліку «засекречених» - довгий список корисних копалин. Від алмазів, золота і титану до галію, цезію, рубідію і селену. Є серед них і літій. Пізніше литовець Айварас Абромавічус, обіймаючи посаду міністра економрозвитку, продовжив рішення про засекречування цих даних до 2020 року.

Втім, у відкритих джерелах, кому цікаво, знайти цю інформацію на сьогоднішній день не є проблемою. Наприклад, у документах Мінекології з Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище.

Але не можна - так не можна. Обмежимося інформацією від того ж Мінекології: площа родовища становить 20,55 га. І при плановому виробництві 1100 тисяч тонн сирої руди на рік сировини вистачить на 27 років видобутку.

Мертвим вантажем

Обсяг покладів місцевого літію, якщо піти від «заборонених цифр», оцінюється як один з найбільших у Європі. Електромобільний бум вказує на те, що попит на нього буде тільки рости.

При цьому Смоліне останні років десять живе в перманентній соціальній лихоманці - працездатне населення цілком обґрунтовано побоюється залишитися без роботи. І нове виробництво було б дуже доречним. Але розробка родовища не велась.

Вся справа в довгограючій битві за право добувати цінний метал.

«УЦ» відстежувала історію цієї боротьби і неодноразово писала про неї. Коротенько нагадаємо, що за право вести розробку билися в основному дві компанії: «Укрлітійвидобування» й «Українські рідкісні метали». Підсумок багаторічних судових позовів - право добувати літій біля Смоліного дісталося «Укрлітійвидобуванню». У 2017 році компанія отримала від Держгеонадр спецдозвіл на користування надрами Полохівського родовища на 20 років, сплативши 118 млн грн.

Компанія «Укрлітійвидобування» створена в 2011 році, її пов'язували з тоді ще нардепом від Партії регіонів Юрієм Іванющенком (більш відомомим, як «Юра Єнакіївський») і сином екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова Олексієм. Після зміни влади власник компанії змінився. Бенефіціаром вказано єгиптянина Міну Азер Мамлука, який вніс до статутного фонду компанії 8,5 тисячі гривень. У переліку засновників компанії також значаться Ігор Воронов (раніше працював виконавчим директором з розвитку бізнесу у фінансовій компанії Aseel Islamic Finance, що належить банку в ОАЕ First Gulf Bank), а також киянин Олег Кадников. Сумарно статутний фонд компанії становить аж 10 тисяч гривень!

Головний офіс компанії зареєстрований у місті Мала Виска по вул. Жовтневій.

А нам що?

Втім, що стосується жителів Смоліного, можна сміливо припустити, що для них, за великим рахунком, не грає ролі ні ступінь прозорості структури власності компанії, ні її назва і тому подібні нюанси.

Куди важливіше, що в документації, що розкриває деталі проекту, чимала частина приділена соціально-економічному ефекту для селища від відкриття подібного виробництва.

Ось що обіцяно в «Повідомленні про заплановану діяльність», оприлюдненому в квітні на сайті Міністерства екології.

«Родовище планується експлуатувати з максимальним використанням інфраструктури, транспортних та інших комунікацій, робочої сили, житлового фонду чинного рудника, який розташований в смт Смоліне (12 км від Полохівського родовища). Передбачається, що на момент початку експлуатації Полохівського родовища вказаний рудник відпрацює запаси Ватутінського родовища, на базі запасів якого він існує, і його основні фонди, інфраструктура будуть використані при розробці Полохівського родовища. Для цього передбачається від проммайданчика Смолінського рудника до проммайданчика Полохівського рудника побудувати залізниці й автомобільні дороги, лінії електропередач, водопровід і лінії газопостачання, лінії зв'язку та інші комунікації протяжністю 12-15 км. Житлові будинки для працівників Полохівського родовища передбачається побудувати в смт Смоліне, для доставки працівників на рудник передбачений додатковий парк автобусів», - йдеться в документі.

Що стосується можливих робочих місць на проекті, в процесі боротьби за право вести видобуток різні компанії обіцяли працевлаштувати від 70 до 1000 чоловік.

В «Укрлітійвидобуванні» підтверджують, літій добувати планують, інфраструктуру розширювати будуть, а робочих місць відкриють не один десяток. Але для початку - дорозвідка.

«На об'єкті в даний момент відбувається геологічна дорозвідка родовища (кернове буріння близько 3300 погонних метрів). Метою дорозвідки є отримання зразків петалітової руди і їх комплексне геологічне дослідження. Дорозвідка триватиме кілька місяців. Після завершення буріння компанія зможе зробити оцінку запасів родовища відповідно до міжнародних стандартів. Наступним етапом стане складання проекту будівництва шахти і збагачувальної фабрики. Більш конкретні терміни будуть визначатися в ході проекту. Завдання - почати видобуток якомога раніше», - повідомив «УЦ» менеджер «Укрлітійвидобування» зі зв'язків з інвесторами Ігор Жолонковський.

Підтвердив він і прибуття в Смоліне робітників з підрядної організації. Обіцяє - знайдеться робота і для місцевих, а зарплата буде не нижчою за ту, що отримують фахівці на місцевій урановій шахті.

«Підрядником поточних робіт виступає турецька бурильна компанія POZITIF SONDAJ. За місцем буріння компанія вже використовує як турецьких, так і місцевих фахівців, кваліфікація яких цілком достатня для ефективної спільної роботи. Поточний етап буріння передбачає використання близько десяти місцевих фахівців. В ході побудови шахти і збагачувальної фабрики це число буде збільшуватися в геометричній прогресії. Після запуску виробництва компанія планує найняти більше 1000 співробітників (переважно в навколишніх населених пунктах), середня зарплата становитиме близько 15000 грн», - повідомляють в «Укрлітійвидобуванні».

Після запуску шахти продуктом видобутку на ній буде не тільки літій. Як розповів Ігор Жолонковський, на родовищі видобуватимуть петалітову руду, яка буде потім збагачуватися на заводі. У той же час в процесі збагачення петалітової руди будуть виділятися кварц і польовий шпат, які широко використовуються при виробництві кераміки.