В одному з найрезонансніших убивств в Україні підозрюють друга кропивницького третього полку

Перегляди: 3058

Павло Шеремет - білоруський, російський та український журналіст. Загинув вранці 20 липня 2016 року у центрі Києва у результаті підриву автомобіля, яким він керував. «Вікіпедія»

Слідство підозрює у вбивстві журналіста «Української правди» Павла Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків, відомих за позивними Буча та Пума.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це пише «Українська правда».

Зокрема, Андрій Антоненко нібито брав участь у закладанні вибухівки під автомобіль Шеремета. Саме Антоненко, за словами поліції, був тим чоловіком, якого зафіксували камери спостереження. Він супроводжував жінку, яка безпосередньо підклала пристрій під автівку журналіста.

Слідство стверджує, що Антоненко і вбивця – одна людина, посилаючись на результати експертизи, в тому числі його ходи.

У матеріалах справи, деталі яких у мережу виклали друзі Антоненка, йдеться, що чоловік «захопився ультранаціоналістичними ідеями, культивував величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнув зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості».

У ніч перед вчиненням вбивства до самого ранку телефони Антоненка були вимкнені. У той час він кульгав, бо переніс операцію через варикоз. Кілер на відеозаписах теж кульгав.

48-річний киянин Андрій Антоненко – досить відома у патріотичних і добровольчих колах особа.

Він професійний рок-музикант і співак, має профільну освіту і на сцені вже три десятки років. З кінця 80-х грав у кількох гуртах, зокрема ADEM і DAZ Machine. У 2003 році заснував гурт Riffmaster як свій авторський проект. Крім Антоненка, у гурті грають ще два гітаристи.

У 2014 році Riffmaster разом із лідером гурту «Тартак» Сашком Положинським записали військову пісню «Земля». Антоненко розповідав, що створити пісню на підтримку захисників його попросили в Міноборони.

З того часу Положинський з Riffmaster неодноразово виступали разом, Антоненко періодично співав для військових і добровольців, їздив на фронт, давав благодійні концерти.

У 2017 році гурт презентував пісню «Тихо прийшов, тихо пішов». У мережі її назвали неофіційним гімном воїнів підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ. Військове телебачення навіть зняло кліп, який поширювало офіційне командування ООС.

Пісню присвятили спецпризначенцям, з якими товаришував і співпрацював Антоненко. Про це розповідав сам музикант: «Корінь цих взаємин лежить у 2015 році. Коли ми вперше із Сашком Положинським виїхали в тур на фронт, під ДАП. Але до цього завітали ще тоді в Кіровоград, третій полк. І саме звідти пішла дружба із спецпризначенцями. Неофіційна співпраця, яка за півтори роки переросла в пісню».

Того ж 2017 року Антоненко і сам пішов у спецпризначенці, підписавши контракт зі Збройними силами, називаючи це «логічним продовженням того, що почалось 2015 року». На фронті чоловік взяв позивний Riffmaster.

У дні, коли готували вбивство Шеремета, Антоненко був у Києві, а наступного дня після вибуху давав концерт. Однак вже 23 липня (за три дні) він виклав фото з фронту із локацією «Авдіївка».

Антоненко – активний користувач Facebook, але на його сторінці вдалось знайти лише одну згадку про Шеремета. Вже у грудні цього року чоловік, нічого не дописавши від себе, опублікував новину про затриманого раніше Владислава Грищенка, який заявив, що його шантажували і вимагали визнати провину у вбивстві журналіста. У 2016 році, коли вся країна обговорювала вибух у центрі столиці, Антоненко про нього нічого не писав.

Слідство звертає увагу на адресу Антоненка на вулиці Олеся Гончара. Його будинок розташований за 10 хвилин пішки від будинку Шеремета і приблизно на такій же відстані від місця, де вбивць востаннє зафіксували камери. Всі ці три точки розташовані у межах трьох кварталів.

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України охарактеризувало Андрія Антоненка з позитивного боку, опублікувавши заяву на своїй офіційній сторінці у Facebook: «З приводу затримання сержанта Антоненка Андрія, якого підозрюють у скоєнні злочину

Антоненко Андрій Сергійович проходить військову службу за контрактом в лавах Сил спеціальних операцій з липня 2017 року, в Командуванні ССО - з червня 2019 року.

За час проходження служби характеризується позитивно.

Командування Сил спеціальних операцій ЗС України готове сприяти проведенню об’єктивного розслідування та надавати слідству необхідну інформацію з метою встановлення істини».