Ускладнень пiсля використання iндiйської вакцини на Кiровоградщинi не реєстрували

Перегляди: 1226

Кiровоградщина повною мiрою забезпечена вакцинами проти дифтерiї, правця та кашлюку.

Про це пiд час публiчного обговорення на тему «Вакцинацiя: переможцi i переможенi» в прес-центрi CBN повiдомила програмний координатор регiонального центру громадського здоров’я Надiя Оперчук.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наявна вакцина - iндiйського виробництва.

«Будь яка людина сьогоднi може звернутися до лiкаря i перевiрити свiй щеплювальний анамнез. Проти дифтерiї дiтей щеплять на першому роцi життя: в два, чотири, шiсть мiсяцiв, ревакцинацiя – у 18 мiсяцiв, потiм в шiсть, 16 рокiв. Доросла людина має вакцинуватися один раз на десять рокiв без вiкового обмеження», - сказала Надiя Оперчук.

Вакцину закупили за кошти держбюджету. В областi не зареєстрували жодного звернення щодо будь-яких ускладнень, реакцiй чи надзвичайних подiй пiсля використання цiєї вакцини.

Також регiон забезпечений вакцинами вiд кору, краснухи та паротиту на понад 200%. Це актуально, оскiльки в Українi – епiдемiя кору. Через напружену ситуацiю iз захворюванням вакцинують не лише дiтей, а й людей, якi можуть заразиться на роботi тощо. Вакцина КПК – бельгiйського виробництва.

«Вакцинацiя проти вакцинокерованих iнфекцiй згiдно чинного законодавства є обов’язковою. Якщо дитина не має медичних протипоказiв, але не отримала необхiднi щеплення, вона не має права наражати на небезпеку iнших дiтей. Батьки такої дитини мають обрати для неї iнший шлях навчання, анiж державнi заклади», - зауважила Надiя Оперчук.

У 2018 роцi Кiровоградщина порiвняно з iншими регiонами мала вищi показники щодо охоплення дитячого i дорослого населення всіма видами щеплень.

«Мали таку реакцiю батькiв – зменшення вiдмов вiд щеплень», - сказала Надiя Оперчук.

За десять мiсяцiв поточного року на Кiровоградщинi зареєстрували 3463 офiцiйнi вiдмови батькiв вiд профiлактичних щеплень своїх дiтей. Мова про дiтей вiд народження до двох рокiв. Бiльше всього вiдмов зареєстрували в Бобринецькому та Олександрiйському районах. У минулому роцi вiдмов було 3729.

Нагадаємо, публічне обговорення «Вакцинація: переможці і переможені» відбулося у прес центрі CBN. У заході взяли участь лікарі, противники та прихильники вакцинації. Говорили про рівень недовіри до якості вакцин, причини відмови та статистику захворювання, зокрема у Кіровоградській області.