Мер Кропивницького роздав на горіхи патрульним

Перегляди: 2023

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Незважаючи на посилення передсвяткового настрою, апаратна нарада міського голови Кропивницького пройшла в жорсткому режимі. Таким чином мер підвищував мотивацію тих чиновників, які вже почали проявляти ознаки новорічної розслабленості.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перш за все це стосувалося співробітників патрульної поліції, яка ось уже майже чотири роки не в змозі виконати розпорядження міського голови щодо ліквідації незаконних парковок на центральних вулицях міста. Власне, ця тема виникає майже на кожній апаратній нараді, причому, крім вимоги просто «з'їхати» з узбіч і бордюрів, у місті для автомобілістів організували величезну парковку всього в п’яти хвилинах ходьби від центру.

Андрій Райкович слів не добирав: «Я систематично звертаюсь до вас, наведіть елементарний порядок, змусьте водіїв дотримуватися правил дорожнього руху! Чому така зневага до розпоряджень міського голови та їх ігнорування? Я з такою постановкою питання не змирюся. Я прошу навести лад біля школи №6, а ви мене не чуєте. Як можна, вже майже на сходи заїжджають!» При цьому було поставлено риторичне запитання, мовляв, хіба міська влада хоч раз відмовила в матеріальній допомозі нашим внутрішнім органам або не підставили плече у важку хвилину?

Мер запропонував керівництву патрульної поліції проїхатися в пасажирському транспорті за маршрутом руху тролейбусів або за схемою прибирання міста, але не в службовому автомобілі, а в кабіні сміттєприбиральної машини, і переконатися, що через припарковані машини ні їздити тролейбусам не можна вулицями, ні прибирати їх. Ситуація ускладнюється в зимовий період, коли потрібні додаткові зусилля для наведення порядку. Всі збої в цьому напрямку мер вважає ледь не актами саботажу і навіть «підготовкою до масованої атаки, в розрахунку на хаос», якого чекають окремі активісти, що захоплюються політикою.

Але якщо для «сніжної» політики зарано, то для зустрічі Нового року - саме те. Андрій Райкович запропонував підійти до розміщення новорічної та різдвяної символіки не тільки комплексно, а й масштабно. Він звернувся до керівників організацій усіх форм власності та діяльності з проханням взяти найактивнішу участь в оздобленні фасадів, вітрин і вікон якісною символікою, щоб свято відчувалося у всьому місті. Для цього не завадило б і депутатам міськради організувати установку хоча б невеликих новорічних ялинок у своїх округах, що позитивно відіб'ється на їхній політичній кармі.

Особливу увагу необхідно приділяти питанням безпеки при організації святкових заходів для дітей. Всі «ялинки» повинні проводитися під пильним контролем не тільки педагогічних працівників, а й правоохоронних органів, а також пожежних і медичних працівників. Мер розпорядився провести аналіз передноворічних ярмарків, а результати стануть основою для подальшої співпраці виробників продукції, продавців і міста. Головні критерії - вигода для покупців і наповнення бюджету за рахунок надходження податків. При цьому Райкович закликав рішуче боротися з неплатниками податків: «Це потрібно чітко розуміти й за шкіру витягувати тіньовиків».

Поточний тиждень є досить напруженим для керівництва самого обласного центру, оскільки на 18 грудня запланована сесія міськради, на якій депутати повинні затвердити бюджет міста на 2020 рік, але до цього - узгодити кожен пункт і рядок з керівниками напрямків міського господарства.