Фітнес-дієтолог з Кропивницького порадила, як зберегти фігуру під час святкових застіль

Перегляди: 3770

Найголовніша рекомендація: на столі мають бути не надто калорійні продукти, каже тренер вищої категорії, фітнес-дієтолог центру здоров’я в Кропивницькому Олена Рижкова. Що їсти, аби не погладшати і не нашкодити своєму здоров’ю під час цілої низки зимових свят, Олена розповіла CBN.

Менше напівфабрикатів, більше страв, приготованих удома

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- У нас є певний фетиш: якщо це делікатеси, ми їмо їх у необмеженій кількості. Тож, якщо хочемо бачити на столі ковбаси – намагаємося зробити їх самостійно, робимо м’ясні рулети, приміром, щоб там не було значної кількості цього гастрономічного сміття, що присутнє у бакалеї, - радить Олена Рижкова. - Рибу сприймаємо так само, як і м’ясні продукти: у риби є певна жирність. Якщо ви будете зловживати навіть найкориснішою рибою, то організмом вона буде завоюватися як звичайний жир.

Зелене світло «живим» продуктам

- Перевагу надаємо «живим» продуктам. Тобто, має бути клітковина, яка допомагатиме нашій травній системі справитися із важкою їжею. Це можуть бути салати і тому подібне. Обираємо сезонні продукти: пекінську капусту, моркву тощо. Зараз у продажу є велика кількість овочів, але купувати їх треба з обережністю. Якщо переїсти фруктів у новорічну ніч – нічого поганого за один раз не буде. Але не забувайте, що це також калорії.

Прагнемо до оптимального балансу

- Бажано підтримувати здоровий баланс білків, жирів і вугдеводів у співвідношенні один до одного і до чотирьох. Щоб на одну частину білків приходилася одна частина жирів і чотири частини вуглеводів. Це найменше вплине на мікрофлору кишківника і не надто навантажить травну систему.

Не переїдаємо

- Оці рекомендації, які присутні по телевізору щодо ферментів і всього іншого, – це програмування на подальше переїдання. Не реагуємо на цю провокацію, оскільки, якщо ви відчуваєте тяжкість, значить ви вже переїли, і далі їсти не потрібно. Тобто, ми п’ємо всілякі фестали і тому подібне тільки тоді, коли для цього є конкретні медичні покази.

Живильна волога

- Необхідна велика кількість води. Звісно, не солодкої. Знову ж таки для того, аби травній системі було легше справитися із тією їжею, яку ви вживаєте. Не важливо, коли ви її п’єте: перед їжею, під час її прийому або після. Є міф з приводу того, що розбавляється шлунковий сік – це все абсолютна маячня, щодо якої гастроентерологи не мають жодних підтверджень. Мінеральна вода також рахується. Єдине, якщо у вас є проблеми із електролітами, наприклад, варто це враховувати, вживаючи мінеральну воду.

Алкоголь шкідливий сам по собі

- Немає корисного алкоголю. Він викликає інтоксикацію. Якщо йде мова про дегустаційне вживання, - хороші якісні алкогольні напої, звісно, менше шкоди вашому здоров’ю нанесуть, ніж якісь дешеві вина і сурогатні напої. Якщо ви відчуваєте, що вам дискомфортно, погано після вживання алкоголю, значить алкоголь – це взагалі не ваша тема, ваш організм не справляється з його перетравлюванням. Не варто його навантажувати, якщо навіть вам говорять, що прийнято випити і так далі.

Чим порадувати дітей

- Окрім звичних солодощів, є багато різноманітних чудових десертів – імбирні пряники, наприклад. Приготувати, розвісити на ялинці, і діти адекватно абсолютно це сприймають. Не забуваємо, звісно, що нашим дітям також потрібна клітковина – овочі, фрукти. Але треба приготувати ті страви, які будуть їм цікаві. Варто розуміти, якщо мова йде не про сезонні овочі й фрукти, вітамінів у них фактично немає. Обережним варто бути й з їх термообробкою. Адже втрачаються не лише вітаміни, збільшується глікемічний індекс продуктів, руйнується клітковина. Тому, якщо навіть щось піддаємо термообробці – мінімізуємо її для того, щоб хоча б якісь грубі волокна там лишалися. Не пересмажуємо, не переварюємо, не перетушуємо.

І наостанок: любимо себе, свій організм, але робимо це правильно і відповідально. Веселих свят!