Михайло Бєжан: «Очільник Кіровоградщини розуміє, що в його команді мають бути місцеві»

Перегляди: 3581

Депутат міської ради Кропивницького і помічник на громадських засадах народного депутата пропрезидентської партії «Слуга народу» Олександра Дануци – Михайло Бєжан – минулого тижня став радником голови Кіровоградської облдержадміністрації з питань місцевого самоврядування та децентралізації.

- Чи можна говорити, що ваше призначення радником є проміжною сходинкою до призначення заступником голови?

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Поки ні. Але час покаже. Мова про це з головою облдержадміністрації не велася. Якщо голова облдержадміністрації Андрій Балонь вирішить, що я йому потрібен у якості заступника, – значить, буду заступником.

- Андрій Балонь все ще формує свою команду. У Кіровоградську область він приїхав із Херсонщини. Двоє його заступників теж звідти. Місцеві будуть у команді голови ОДА?

- Мене радує той факт, що в голови облдержадміністрації є розуміння необхідності залучити у свою команду місцевих фахівців. Це важливо, щоби розуміти внутрішні процеси, характерні для нашого регіону.

- Ваш друг і нинішній нардеп від «Слуги народу» Олександр Дануца якось причетний до вашого призначення радником голови ОДА?

- Ні. Він не брав участі у цьому. Єдине, можу сказати, що Саша мене познайомив із головою облдержадміністрації. Це відбулося на представленні. Після цього я звернувся до голови з пропозицією, і він не відмовив. Не приховуватиму, що мені цікаво очолити один із напрямків на державній службі. Крім того, я б хотів займатися і виборами.

- Тобто у 2020-му очолити виборчий штаб партії «Слуга народу»? Міський чи обласний?

- Швидше за все міський. Можливо, мова йтиме і про партійну організацію.

Але, щоб ефективно працювати на виборах, необхідна взаємодія і з народними депутатами від партії, і з людьми в районах. А це означає, що зараз слід серйозну увагу приділити кадровій політиці на територіях.

Ми вже маємо результати перших виборів в ОТГ на Кіровоградщині, які відбулися минулої неділі, і вони чітко демонструють, що в пропрезидентській силі повинна бути системна робота, контроль, відповідальність.

- З огляду на майбутню виборчу кампанію, наскільки прискіпливо проходить і проходитиме відбір кандидатів на голів райдержадміністрацій?

- На сьогоднішній день маємо погодження десятка кандидатур на очільників районів. Але і по окремих персоналіях є ще відкриті питання.

- Тобто не факт, що і погоджені пройдуть?

- Так. Отримуємо неоднозначну інформацію, яка потребує додаткової перевірки.

- Попередні керівники області постійно говорили, що маємо кадрову кризу. Вона і досі є, чи вже підросла нова зміна «слуг народу»?

- Мені важко дати оцінку. Адже поки не сформована ключова команда в області. Можу поки сказати, що на рівні ОДА є професіонали, які не є представниками пропрезидентської сили, але в них є досвід. Це наприклад, Ніна Рахуба, яка очолює департамент економічного розвитку і торгівлі, це Сергій Шеремет – голова департаменту фінансів…

- А стоїть завдання брати в команду людей за партквитком?

- Ні. Якщо, наприклад, говорити про заступників, то Світлані Лобановій, наскільки я знаю, запропонували залишитися на посаді заступника. Також ефективно справляється з роботою керівника апарату Віталій Линник.

- Отже, залишається вакантною поки посада заступника голови облдержадміністрації з гуманітарних питань. Повертаючись до питання радника-заступника, чи бачите ви себе на цій посаді?

- Скажу так: мені був би цікавим цей напрямок.

Олена Данилишин, CBN