На Кіровоградщині розгорівся релігійний скандал

Перегляди: 2195

У неділю, 22 грудня, відбулися збори релігійної громади Свято-Успенського храму села Успенка Онуфріївського району.

Про це CBN повідомив єпископ Кропивницький і Голованівський Марк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За результатами зборів, громада одноголосно вирішила перейти з Московського патріархату до Православної Церкви України. Саме так проголосували близько 70 присутніх жителів села.

Як розповів Марк, «священик та кілька людей з паном Боголєпом зібралися в храмі, хоч і були запрошені на збори. Я так розумію, що ця невеличка кількість людей з усієї громади - це всі ті, хто висловили своє бажання залишитися у Московському патріархаті. Ну, це їхнє законне право: людина вільна обирати сама. Але незалежно від їхніх переконань ми запрошуємо до єднання та спільної молитви у храмі».

Інший погляд на події мають представники УПЦ Московського патріархату. На сайті Союзу православних журналістів висвітлена позиція керуючого Олександрійською єпархією архієпископа Боголєпа. Він заявив, що релігійна громада Свято-Успенського храму УПЦ має всі необхідні документи на храм і право на землю, але це не зупиняє прихильників ПЦУ і «на жаль, є нерозуміння, є багато брехні, багато неправди, яка у деяких односельчан Успенки викликає якесь відторгнення і протистояння. Нам усім потрібен мир, нам не потрібно конфліктів, нам усім потрібна молитва!»


15 грудня 2018 року в Софійському соборі Києва відбувся об’єднавчий собор. Перед собором самоліквідувалися Українська автокефальна православна церква та Українська православна церква Київського патріархату. Ієрархи цих церков за участі двох ієрархів Української православної церкви Московського патріархату створили Православну Церкву України. Шляхом голосування новим предстоятелем обрали Епіфанія з титулом Митрополит Київський і всієї України.

9 січня 2019 року всі єпископи на синоді Вселенського патріархату поставили свої підписи під Томосом – документом, який надав Православній Церкві України автокефалію.