Як зустрічатимуть Новий рік в будинку для стареньких на Кіровоградщині (ФОТО)

Перегляди: 2757

Новий рік вважається сімейним святом, яке зустрічають в колі рідних. Але інколи життєві обставини змінюють традиції. І тоді замість родичів за столом збираються зовсім, здавалося б, чужі люди. Втім, і серед них можна знайти друзів та продовжувати жити повним життям.

Як святкуватимуть Новий рік у будинку для стареньких в Аджамці на Кіровоградщині, читайте у матеріалі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

80-річна Марія Богуненко родом з Аджамки. Вона одна із 18 мешканців притулку для літніх людей «Затишна оселя». За професією - інженер. Але за спеціальністю не працювала – життя внесло свої корективи. Потрапила сюди після того, коли назавжди попрощалася із донькою. У притулку вже більше року. Любить квіти і книги про кохання. Живе спогадами і надіями на мир в Україні.

«Чоловік не захотів їхати з села. Тож, за спеціальністю не працювала. Різну роботу робила, поки й на пенсію вийшла», - каже Марія Богуненко.

Новорічні свята зі свого минулого жінка згадує із теплотою. Попри тяжкий післявоєнний час, люди вміли радіти дрібницям.

«Мене мама виховувала одна, мала інвалідність після війни. Жили ми бідно. В нас ялинки не було. В нас було вишня – прикрашали, танцювали, співали. Вже я в зрілім віці ставила вдома ялинку. Хоча й бідні були, але були всі веселі», - додає вона.

Новий рік – улюблене свято Людмили Садовнікової із Жовтих Вод. Поки родичі на заробітках, зустріне його із новими друзями. Через стан здоров’я жінці потрібен постійний догляд. Розповідає, як відзначали Новий рік у садочку, де 20 років працювала вихователькою.

«Дуже готувалися до свят, особливо До Нового року. І діти гарні такі навколо ялиночки в музичному залі, і вірші, і пісні, і танці. І вдома, звісно, з сім’єю відзначали. А тут в нас застілля буде обов’язково, а також вірші, танці навколо ялинки – це як завжди», - каже жінка.

Коли майже всі рідні пішли у кращі світи – весь час плакала, - ділиться Валентина Олексієнко. Підтримку знайшла у будинку для стареньких. Новий рік – не підсумок, а продовження життя, впевнена колишня медсестра з Кропивницького.

«Я відчула себе як в домашній обстановці: і ялиночка гарна, і святкування, і подарунки, і пригощання, і концерти. Приїжджали артисти до нас, вітали, співали пісні і ми підспівувати старалися», - розповідає Валентина Олексієнко.

В «Затишній оселі» для стареньких намагаються організувати справжнє свято – радісне, смачне, веселе, - коментує директорка притулку Валерія Кривошапка. Цьогоріч навіть влаштували для мешканців святкову фотосесію.

«Ми наряджаємо ялиночку обов’язково, стараємося це робити з нашими підопічними. Обов’язково варимо холодець, який Новий рік без холодцю! І олів’є робимо обов’язково. Велика увага до нас, ми нею не обділені. Спасибі всім за це. Обов’язково приїжджають колективи до нас вітають зі святами, приходять дітки з садочка. У кого є рідні – також відвідують», - говорить Валерія Кривошапка.

Собі і всім наші герої бажають у новому році здоров’я, миру та оптимізму. А ще – бути добрішими одне до одного.