Жителька Кропивницького створює ялинкові еко-іграшки (ФОТО)

Перегляди: 2667

Ялинкові еко-іграшки створює Наталія Правда з Кропивницького. У своїй роботі майстриня звертається до етнології. Працює в традиційних народних техніках. Оздоблює іграшки сучасним декором. Скільки поробок зробила за дев’ять років – рахувати не береться. Вироби не продає, а лише дарує.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Для створення іграшок Наталія Правда використовує лише природні матеріали: сіно, солому, листя кукурудзи, кісточки фруктів, горішки, жолуді, пелюстки квітів, спеції, прянощі. Навчає мистецтву і вихованців обласного ЦДЮТу.

«Соломоплетіння використовуємо частково, тістопластику, це такі рідкісні традиційні техніки, які хочеться дітям показати, щоб вони знали про них, відтворити, пам’ятати і продовжувати ці традиції, якими займалися наші предки», - розповідає майстриня.

Напередодні Різдва українці прикрашали оселю так званими павучками, говорить Наталія. Вішали солом’яний оберіг під стелею. Вірили, що павук захищає від зла і притягує добро.

«Вважалося, що він закликає щастя в дім, закликає добробут, благополуччя, мир, любов. Така річ була обов’язковою в кожній оселі», - зауважує Наталія Правда.

Створює майстриня і дудухів. Каже, різдвяний атрибут символізує родючість і достаток. Раніше вважалося, що в снопі ховаються предки-охоронці.

«Коли збирали урожай і перший сніп зрізали, його прямо пучком забирали з поля у комору і він там зберігався аж до Різдва. І напередодні Різдва у Святвечір чоловік брав дідуха, і з появою першої зірки заносив у дім», - говорить вона.

Природний матеріал має особливу енергетику, - впевнена Наталія Правда.

«Максимально використовуємо природний матеріал. Тому що він не токсичний, він екологічний, він корисний і тим більше, він має особливу енергетику, яка заряджає позитивом, любов’ю, добром», - пояснює майстриня.

Створити новорічну чи різдвяну іграшку з еко-матеріалів можна за пару годин. Коштує така поробка дешевше, ніж магазинна. При правильному зберіганні служить роками.