У Кропивницькому ходять чутки про закриття третього стаціонару наркодиспансеру. Що про це відомо

Перегляди: 1768

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Загальновідомо, свята - це не тільки веселощі та гарний настрій, це ще й алкогольне отруєння. Про ступінь отруєння і наслідки краще за всіх знають співробітники комунального некомерційного підприємства «Кіровоградський обласний наркологічний диспансер».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- У нас рідко бувають вихідні у свята, тому що в такі дні ми чергуємо на роботі, - каже завідувачка стаціонарного відділення №3 наркодиспансеру Тетяна Гуренко. - Що стосується новорічних свят, то інтенсивна робота починається з середини грудня і триває до кінця січня. Багато людей привозять у витверезник. А почнуться холоди, до нас будуть надходити ті, кого потрібно не тільки «прокапали», а й обігріти. Привозять по «швидкій», доставляє поліція, приїжджають самі. З районів теж до нас їдуть, адже по цій специфіці в області більше ніде лікуватися. З районів здебільшого запущені надходять.

До перенесення робочих днів наркологи ставляться по-своєму. Тиждень вихідних, народ розслабляється, а прийти в себе без допомоги фахівців уже не може.

У наркологічному диспансері три стаціонарні відділення по 40 ліжок. Відділення різні: одне розраховане на чоловіків з гострими станами (алкогольні психози). Плюс сюди ж госпіталізуються пацієнти з гострою алкогольною інтоксикацією. Це коли з вулиці привозять, як раніше у медвитверезник. І це відділення вважається важким. Ще одне - для наркозалежних, тут знаходяться жінки. І ще одне відділення для більш-менш неускладнених: запійних, похмільних, тих, хто приходить добровільно. Крім того, наркологічний диспансер надає замісну терапію. Тут же здійснюється огляд на стан сп'яніння (коли привозять поліцейські) й працює лабораторія.

Все це господарство обласне. І пішов слух, що одне з відділень, а саме третій стаціонар, планують ліквідувати. З'ясувати, чия це ідея, поки не вдалося, але вона дуже погана. Ось як пояснює наслідки можливої ліквідації відділення Тетяна Гуренко:

- Якщо прийде за власним бажанням той, хто має намір лікуватися, і побачить пацієнта з білою гарячкою, він відразу ж піде. Ми втрачаємо пацієнтів, вони втрачають шанс, тому що потім надходять з більш важкими формами захворювання, з ускладненнями.

Ми звернулися за коментарем до виконуючої обов'язки генерального директора наркологічного диспансеру Зої Сигиди. До неї теж дійшли чутки про можливе закриття третього стаціонару. Зоя Андронівна сказала, що персонал хвилюється, переживає з приводу свого професійного майбутнього. Але офіційного попередження про реорганізацію установи поки не було.

Андрій Шепель, начальник управління майном Кіровоградської облради, зауважив, що наразі не розглядаються питання ні об'єднання, ні ліквідації, ні реорганізації щодо медустанов області. І що, в принципі, подібні ініціативи можуть виходити від обласного управління охорони здоров'я.

Начальник же обласного управління охорони здоров'я Олег Рибальченко порадив нам «обговорювати чутки з тими, хто їх поширює». Це, як ви розумієте, неможливо, тому будемо сподіватися, що тривога співробітників наркодиспансеру помилкова. А ті, кому свята «вилізуть боком», зможуть розраховувати на кваліфіковану допомогу.