У Кропивницькому суд повернув чорним лісорубам арештоване майно і навіть зрубані дерева

Перегляди: 2144

Кропивницький апеляційний суд скасував ухвали Ленінського районного суду про арешт майна, яке вилучили за фактом незаконної порубки лісу в Онуфріївському районі.

Про це CBN повідомляє із посиланням на ухвалу суду.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Окрім автомобілів, бензопил і телефонів повернули й зрубану деревину -  дуби та акації.

Як зазначили апелянти, ні у заявника клопотання про арешт майна, ні у прокурора, ні у слідчого судді не було достатніх підстав вважати, що це майно використовували у порубці лісу, а самі дерева спиляли незаконно. Зокрема, двоє братів-підозрюваних, на чиєму подвір’ї майно вилучили, наполягали на тому, що частину території домоволодіння передали третій особі для здійснення підприємництва. За їхніми словами, керівник ТОВ займається лісозаготівлею, а вилучена деревина належить йому. Дерева він спиляв в умовах договору розчищення полезахисних лісових смуг.

«Відповідно до акту огляду полезахисних лісових смуг, прилеглих до полів на території Онуфріївської селищної ради, комісією у складі першого заступника голови районної державної адміністрації, начальника відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації, головного спеціаліста відділу агропромислового розвитку районної державної адміністрації за участі землевпорядника Онуфріївської селищної ради було встановлено, що полезахисні лісові смуги, які межують із земельними ділянками, які обробляє філія ТОВ "Верес", у зв'язку з тим, що за ними не проводився належний догляд, розрослися за межі посадки та займають площі вказаних полів, прийшла до висновку, що філія ТОВ "Верес" може провести видалення порослевих насаджень, що заважають проїзду сільськогосподарської техніки навколо полів», - йдеться в матеріалах суду.

Прокурор заперечував проти задоволення апеляції та зазначив, що ухвала суду є законною і обґрунтованою.

Однак, суд апеляційні скарги задовольнив, вказавши, що «прокурором не надані докази того, що на зазначених землях проводилася незаконна порубка лісу. Слідством не встановлені будь-які дані про шкоду, яка заподіяна кому-небудь в результаті вищевказаних подій та її розмір. Відомості щодо потерпілого, якому завдана можлива шкода, відсутні. Також з моменту внесення даної заяви і до моменту розгляду ухвали, підозра у даному провадженні нікому так і не пред’явлена».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Як стало відомо CBN з власних джерел, чорні лісоруби завдали збитків майже на два мільйони гривень.

Нагадаємо, З липня 2018 року неподалік Онуфріївки група осіб незаконно здійснювала порубку дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, а також перевезення, зберігання та збут зрубаних дерев.

Правоохоронці встановили чотирьох підозрюваних у порубці дерев. Відомо, що організатори також залучали до роботи найманих працівників.