У дитячому протитуберкульозному санаторії на Кіровоградщині знайшли порушення

Перегляди: 1613

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Кіровоградській області Олег Кошовий та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Віктор Жученея перевірили КЗ «Староосотський дитячий обласний протитуберкульозний санаторій» Кіровоградської обласної ради.

Про це йдеться на сайті уповноваженого ВРУ з прав людини.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На момент візиту в закладі проходили реабілітацію 91 дитина віком від чотирьох до 15 років. З них, дві дитини сироти, дев’ять напівсиріт, вісім позбавлених батьківського піклування, 14 тимчасово вилучених з сімей, дві дитини з інвалідністю, дві дитини під опікою та 51 з малозабезпечених або неповних сімей. Надання медичної допомоги забезпечують 50 медичних працівників. Заклад розрахований на одночасне перебування 110 дітей.

Поряд з лікуванням та реабілітацією дітям забезпечили право на здобуття загальної середньої освіти. Навчальний процес у школі, яка є структурним підрозділом педагогічної служби санаторію-інтернату, забезпечують 26 педагогів та вихователів.

В діяльності закладу знайшли порушення.

Приміщення двох корпусів школи та їдальні закладу не забезпечили системою протипожежної сигналізації, а також засобами первинного пожежогасіння відповідно до затверджених стандартів. Не забезпечили архітектурну доступність до приміщень закладу маломобільних категорій людей.

На території закладу наявні аварійне приміщення колишнього спального корпусу та недобудованого лікувального корпусу, вхід до якого вільний та становить потенційну загрозу для безпеки дітей.

Під час обходу спальних приміщень відділення дошкільнят встановили порушення температурного режиму. Там температура становила 14 градусів. Представники адміністрації пояснили, що це вимушений захід задля економії ресурсів під час опалювального сезону.

У спальних кімнаті недостатньо штучного освітлення та потрібно зробити ремонти. У приміщенні середньої школи не забезпечили належний доступ дітей до питної води. Зазначене порушує права дітей на належну медичну допомогу, належні та безпечні умови перебування.

На адресу Кіровоградської обласної адміністрації та обласної ради готуються відповідні листи реагування.