У художньому музеї Кропивницького показали, що об’єднує Україну (ФОТО)

Перегляди: 1338

В обласному художньому музеї напередодні Дня Соборності України відкрилася виставка «Об’єднаємо Україну мистецтвом», передає кореспондент CBN.

В експозиції представили 31 картину з фондів музею. Вони відобразили красу української землі від Закарпаття до Слобожанщини, від Подніпров'я до Криму.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Як нагадав кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко, ідеї територіальної соборності української держави та її незалежності існують тисячу років. Відроджувати їх почала українська еліта у ХІХ столітті, що й відобразив Павло Чубинський у словах «станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону».

Тому своєрідним смисловим центром виставки стала картина Сергія Шишка «Київ. Площа Богдана Хмельницького», на якій 22 січня 1919 року відбулося урочисте проголошення Акту об'єднання Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки в єдину українську державу. А також скульптура нашого земляка Володимира Винниченка, який стояв у витоків української державності та поставив свій підпис під Актом Злуки, виконана відомим майстром Віктором Френчком.

«Українська соборна держава повинна була постати на тих землях, де живуть українці. Але політична історія склалася так, що географію Винниченка довелося захищати зі зброєю в руках на початку минулого століття», - зазначив Юрій Митрофаненко і додав, що в подібних умовах наша країна опинилася і сто років потому.

Крім географічної і політичної, є духовна соборність - об'єднання навколо культури, мови, традицій та символів, історичних подій. Її наочно втілили митці у творах, які представлені в експозиції «Об’єднаємо Україну мистецтвом».

Фото Григорія Зуба, CBN