Лісівники категорично відкинули звинувачення прокуратури щодо незаконної вирубки дерев

Перегляди: 3580

В обласному управлінні лісового господарства спростували заяву прокуратури Кіровоградської області щодо виявленого факту незаконної порубки лісу на території, що належить ДП «Онуфріївське лісове господарство».

Як зазначив у коментарі CBN перший заступник начальника управління Олег Середюк, такі заяви підривають авторитет лісового господарства і створюють негативну думку громадськості щодо діяльності підприємства в цілому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ми повинні розуміти, що ліс - це відновлювальний ресурс. Як пшеницю посіяли, виростили, зібрали, так і ліс: посадили, він виріс до 80-120 років, а це той вік, коли ми можемо найбільше користі отримати з заготовленої деревини, а на тому місці будуть висаджені лісові культури», - пояснив Олег Сердюк.

За його словами, відбувалася рубка головного користування, тобто рубка стиглого лісу.

«Дерева помітили, обміряли, дані перевели в об'ємний показник, нарахували рентну плату, яку ми повинні сплатити, зафіксували, яку деревину отримаємо на цій ділянці, а потім виписали лісорубний квиток на підставі матеріалів відведення», - розповів перший заступник начальника управління.

Він додав, що розмір головного користування встановлюється Українським державним проектним лісовпорядним виробничим об’єднанням «Укрдержліспроект» по кожному лісогосподарському підприємству один раз на десять років. Його затверджує профільне міністерство. Тобто ця рубка була включена в план, розроблений десять років тому. Зокрема, Онуфріївське лісове господарство може заготовити 5700 куб. м лісу на рік від рубок головного користування.

«Ми не можемо зрозуміти позицію правоохоронних органів. Ми твердо заявляємо про законність дій. Уся деревина була чипована, внесена в реєстр електронного обліку та офіційно реалізована», - додав Олег Середюк.

Нагадаємо, за даними прокуратури, працівники «Онуфріївського лісового господарства» разом з «чорними лісорубами» вирубали багаторічні насадження цінної породи дуба першого сорту.