РАЦС у Кропивницькому переїде, а всі суди будуть в одному приміщенні. Принаймні є такі плани

Перегляди: 2842

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Центральний РАЦС Кропивницького може переїхати в будівлю на Дворцовій, 6. З подібною пропозицією виступив народний депутат України Олександр Дануца. Міністерство юстиції підтримало задумку.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Звичайно, зі старим РАЦСом у провулку Декабристів, 10, давно треба було щось робити. Про яку урочисту церемонію може йти мова, коли дорогою до шлюбу тебе зустрічають потворний покручений паркан і «ароматні» сміттєві баки? Та й сам будинок, скажемо відверто, застарий, причому історичної та архітектурної цінності не має, хоча і вважається пам'яткою архітектури через поважний вік.

Інша справа легендарний будинок на Дворцовій, досі його часто називають «Леніна, шість», майже разом, цифра адресного значення не має. До революції це був один з кількох будинків поважної дворянської сім'ї Соколових-Бородкіних. Їм багато ще належало, в тому числі будівлю навпроти (ту, де зараз музпед), будівлю, в якій обласний апеляційний суд мешкає, і т. д.

У будівлі кілька років розташовувалося земське реальне училище, потім будинок перетворили на житловий і квартири здавали мешканцям, потім деякий час там працювала повітова землевпорядна комісія.

А потім у будівлі оселилася радянська міліція, Ленінський РВВС. Скільки відомих і нині шанованих людей перебувало в тамтешньому «мавпятнику»! Так у народі називали камеру попереднього ув'язнення. Доводилося бачити це невеселе місце зі зручностями у дворі. Вищим шиком для кіровоградських хуліганів було в темний час доби справити нужду на стіни будинку.

Всередині будівлі було незатишно і бідно. Якось автору цих рядків довелося побувати там як понятому при обшуку якихось уркаганів. Досі пам'ятаю обшарпані, давно не фарбовані стіни.

З приїздом на місце обласного управління юстиції все змінилося - зробили шикарний ремонт з переплануванням (ліквідували «мавпятник»). І ось тепер там може оселитися РАЦС.

Місце, звичайно, приємніше нинішнього. Правда, всередині немає зали для церемоній. Але, якщо будуть виділені гроші, все можна зробити. Якщо міська влада знайде кошти, то отримаємо щось більш схоже на Палац одруження.

Міністр юстиції Денис Малюська в своєму листі депутату Дануці висловився, що можна використовувати великий двір будівлі і там влаштувати окрему зону зі скляним куполом, фонтаном і ландшафтним дизайном. Дай Боже.

А куди ж подітися працівникам юстиції в разі чого? Ймовірно, у майбутній Будинок правосуддя, який зараз досить пристойними темпами ремонтується, стіни повністю склять, як на хмарочосах. Це багатоповерховий будинок на вулиці Героїв України, колишній головний корпус «Друкмашу». Передбачається, що там розмістяться всі суди - Кіровський, Ленінський, апеляційний, і управління юстиції теж.