У Кропивницькому дали оцінку проекту нового закону про працю

Перегляди: 2057

У Кропивницькому представники громадських рад міста та області обговорили проект закону про працю, передає кореспондент CBN.

Це законопроект 2708, який розробило Міністерство економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства. Він складається з 98 статей, і ним хочуть замінити Кодекс законів про працю та інші законодавчі акти - майже чотири сотні нормативних положень, якими в Україні регулюються питання праці, зарплати, відпочинку, трудових відносин та прав найманих працівників.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами голови Федерації профспілок Кіровоградської області Максима Баланенка, більше десяти років в країні розроблявся новий трудовий кодекс. В минулому році його погодили усі сторони діалогу, але проект був «успішно заблокований». З'явилося те, що профспілки називають трудовим рабством.

Зокрема, законопроект скасовує державну гарантію мінімальної заробітної плати на рівні не нижче прожиткового мінімуму та скасовує індексацію заробітніх плат. Він обмежує чотирма відсотками підвищенній розмір зарплати на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, за що зараз доплачують до 24 відсотків від зарплати. Скорочує щотижневий безперервний відпочинок до 24 годин замість нинішніх 48-ми, тобто у людей хочуть забрати один вихідний. 

«Проект не відповідає задекларованій меті, а саме створенню умов працевлаштування, комфортної праці, збільшення доходів працівників. Прийняття проекту закону про працю буде мати катастрофічні наслідки для працівникві та для української економіки», - зазначив Максим Баланенко.

За словами представника роботодавців Олександра Саінсуса, запропонований закон невигідний і роботодавцям. 

«Сьогодні роботодавця заганяють в кут, з якого вибратися буде неможливо десятиліттями», - вважає колишній міський голова Кропивницького.

Юрист і член Громадської ради при ОДА Віталій Речиць наголосив: «Вводяться нові правила гри для роботодавців і працівників. Це може призвести до нового відтоку робочої сили в інші країни. Законопроект боляче вдарить і по роботодавцям, і по працівникам».

Члени громадських рад одноголосно прийняли спільну заяву до влади про відкликання законопроекту з розгляду.