Кропивницький лікар розповів, як уберегтися від грипу

Перегляди: 3196

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Незважаючи на те, що зима у нас не така вже й «зимова», вірусні інфекції свій час знають. На жаль, в Україні вже є смертельні випадки, які безпосередньо пов'язують з небезпечним вірусом. Очевидно, що грип насувається. Як уберегтися, розпізнати захворювання, вилікуватися? Ці запитання ми адресували завідувачу відділенням пульмонології Кіровоградської обласної лікарні Олександру Рижку.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами лікаря, рівень захворюваності поки що в межах сезонності й епідпорогу не досягає. Протягом минулого тижня в області захворіло трохи більше 2200 чоловік. У всіх діагностовано грипоподібне гостре респіраторне захворювання. 70 відсотків хворих - діти. Число хворих на ГРЗ не доходить до епідеміологічного порогу на 50 відсотків.

- Всі налякані смертельними випадками, пов'язаними з грипом, - каже Олександр Олексійович. - Так, це небезпечно. Це говорить про те, що вірус мутував, що він циркулює і може викликати тяжкі наслідки. Але у всьому винні люди, тому що вони пізно звертаються за медичною допомогою. Як правило, до лікаря йдуть на п'ятий-шостий день, коли з'являються важкі ускладнення, які вже мають незворотний характер. Допомогти таким людям при нашому великому бажанні неможливо.

Лікар зауважив: щороку українці помирають від грипу. Торік кількість смертей становила 40. На жаль, десять з них - у Кіровоградській області. І, знову ж таки, через те, що люди чекали до останнього, тобто втрачали час.

Олександр Рижко рекомендує звертатися до лікаря наступного дня після появи перших ознак хвороби. Необхідно обстежитися, зробити знімок, аналіз крові, мазки з носа і зобу на вірус. Грип - хвороба, яка протікає швидко, тому велике значення має своєчасність розпочатого лікування. Чим раніше воно починається, тим вища його ефективність, коротші терміни лікування. І зменшується ймовірність розвитку ускладнень, від яких найчастіше люди помирають.

Які симптоми грипу? Практично в перші хвилини захворювання це слабкість, розбитість, біль і ломота в тілі, в суглобах, підвищення температури, головний біль. Може бути нудота, сплутаність свідомості. На другий-третій день з'являються симптоми, пов'язані з ураженням дихальної системи: нежить, садніння в горлі, кашель, задишка, болі в області грудної клітини. Але звертатися до лікаря слід при перших ознаках і в жодному випадку не займатися самолікуванням.

- Щоб не захворіти, потрібно вакцинуватися, - переконаний Олександр Олексійович. - Це на сьогоднішній день єдиний доведений ефективний метод профілактики. У нас з вакцинацією справа йде погано, багато хто вважає, що це ненормально, неприродно. Але практика показує: де нормальний рівень вакцинованих громадян, спалахів захворювання не буває. Взимку 2015-2016 років був спалах каліфорнійського грипу. Але спалах був тільки в трьох країнах європейського континенту: в Україні, Росії і чомусь Фінляндії. В інших країнах навіть поняття про цей грип не було, тому що рівень вакцинації там склав близько 70 відсотків. У нас же кількість ввезених в країну вакцин склала 500 тисяч одиниць. Відсоток рахуйте самі. В області зараз вакциновано трохи більше п'яти тисяч чоловік. Це вдвічі більше, ніж у 18-му році, але для нормального захисту - дуже мало.

Лікар стверджує, що жодна людина з числа щеплених не померла від грипу і його наслідків. І навіть якщо такі люди хворіють, то в дуже легкій формі - навіть не знижується працездатність.

Звичайно, можна вберегтися від захворювання за допомогою маски. Але треба пам'ятати, що її потрібно носити всюди, де є ризик захворіти, і міняти кожні дві години, інакше ефекту не буде. Мазі в ніс - теж непоганий метод, але потрібно не забувати робити цю процедуру щодня і ретельно. Але складність і небезпека в тому, що грип сьогодні передається чотирма шляхами: повітряно-крапельним, контактно-побутовим, від матері плоду у вагітних і незвичайним шляхом потрапляння інфекції в організм - через очі. Це коли людина торкнулася рукою інфікованого предмета, а потім потерла очі. Через слізний мішечок інфекція потрапляє в кров.

Епідеміологічний сезон, як правило, триває з 1 жовтня до 17 травня. Медики в цьому році очікують дві хвилі: одну зовсім скоро, другу - до початку весни. Але чи виправдається прогноз, залежить від багатьох чинників: температури повітря, міграції населення тощо.

- Пам'ятайте про те, що інфекція починається в дитячих колективах, - попереджає лікар. - Проблема в тому, що деякі батьки безвідповідально ставляться до стану здоров'я своїх дітей, з кашлем і нежитем відводять у дитячий садок і школу. Інфекція в таких колективах має змішаний характер, діти обмінюються різними вірусами. Потрібно бути уважними до своїх дітей, оздоровлювати їх, вакцинувати. Щеплення можна робити, починаючи з двомісячного віку, і навіть вагітним на будь-якому терміні.

Ще потрібно пам'ятати, що хворий повинен бути ізольований. Не варто геройствувати і ходити на роботу з температурою. Один хворий протягом дня може заразити 11-12 осіб. Кому це треба? Адже є люди з підвищеною чутливістю до інфекції - які мають хронічні захворювання, люди похилого віку. Крім турботи про своє здоров'я, слід думати і про тих, хто вас оточує.

Попереджений - значить озброєний. Ці слова дуже доречні в зв'язку з темою, викладеною вище. Будьте пильні, бережіть себе. Якщо захворіли - не втрачайте час, звертайтеся за кваліфікованою допомогою до лікаря. Головний лікар обласної лікарні Лариса Андрєєва рекомендує всім аптекам запастися достатньою кількістю противірусних препаратів. Жителям області побажала здоров'я - головного, що може побажати не тільки лікар, а й кожна хороша людина.