У Кропивницькому презентували віртуальний фотоальбом до дня пам'яті жертв Голокосту

Перегляди: 2625

Віртуальний фотоальбом до дня пам'яті жертв Голокосту «Забуттю не підлягає: часу не подолати нашого болю» презентували сьогодні, 27 січня, в Державному архіві Кіровоградської області, передає кореспондент CBN.

Альбом став частиною інформаційно-просвітницького проекту «Архівна іудаїка та Голокост у Центральноукраїнському регіоні», який започаткований минулого року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Просвітницький проект включає в себе тисячі архівних документів про Голокост у центрі України, цифрові копії метричних книг про народження, шлюб та смерть українських євреїв. На сторінках веб-сайту можна дізнатися про таких відомих представників єврейського народу, як Юлій Мейтус та Ізраїль Фісанович, та побачити пам'ятні знаки, встановлені в місцях масових розстрілів жінок, чоловіків і дітей у Вільшанському, Благовіщенському, Гайворонському та інших районах області.

Фотоальбом розповідає про страшне і нелюдське явище мовою списків євреїв, яким нараховували податок для виплат окупантам, та відомостей про продаж будинків колишніх власників-євреїв. В ньому опублікована директива «Про взяття на облік та маркування жидів» і необхідність нанесення зовнішніх ознак на одяг, яка містилася в окупаційній газеті за 1941 рік, а також акти про масові вбивства євреїв. Є в фотоальбомі і твори-спогади школярів про те, що вони пережили від час окупації.

«Історія не має умовного способу, історія - це не біле і чорне, це завжди напівтони. І найтрагічніші сторінки історії ми повинні знати та пам'ятати. Щоб віддати шану невинним душам, вбитим у часи Голокосту, та належну данину праведникам світу, які рятували євреїв», - наголосив директор Державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко.

За словами начальника відділу археографії та використання документів держархіву Тетяни Гончарової, у віртуальний альбом увійшли 23 архівні документи. Альбом допоможе студентам, школярам, краєзнавцям у дослідженні трагічних подій другої світової війни та Голокосту, від якого в Україні під час гітлерівської окупації в Україні загинуло більше півтора мільйонів євреїв.