Під Кропивницьким розгорається скандал довкола будівництва асфальтного заводу (ФОТО)

Перегляди: 3163

Жителі села Підгайці Кропивницького району виступають проти будівництва асфальтного заводу на вулиці Клубнічна, 22.

Про це CBN повідомив місцевий активіст Сергій Арделян.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Будівництво заводу МПП «Тарон» стартувало на початку 2018 року. На сполох місцеві жителі забили, коли побачили підозрілу конструкцію і вертикальну трубу для відведення диму.

«Будівництво виросло просто на очах. Думки місцевих жителів ніхто не питав, про громадські слухання інформація висіла на стовпах, але недовго. Раніше там були ухил та місце для випасу худоби. Забудовник засипав будівельним сміттям, звів паркан. За нашими підрахунками, підприємство порушує прибережну зону і знаходиться менш ніж на кілометр від житлових будинків. Виробництво шкодитиме екології та людям», - розповів Сергій Арделян.

Голова Великосеверинівської ОТГ Сергій Левченко повідомив CBN: підстав не надати ділянку для будівництва сільська рада не мала, адже підрядник отримав дозвіл на виконання будівельних робіт від державної архітектурної інспекції.

«Проект проходив землевпорядну експертизу, експерти не зробили ніяких зауважень, відповідно, у сільської ради немає ніяких підстав не затверджувати даний проект. Перед початком будівництва підприємці запрошували місцевих жителів на громадські слухання, але ніхто з підгайчан на них не прийшов», - зазначив Сергій Левченко.

Підрядник Олександр Жилка апелює: відстань від річки до заводу - близько ста метрів, а від житлових будинків - 1000 метрів. Перед початком експлуатації екологічна інспекція проконтролює підприємство та зробить аналіз диму на вміст небезпечних речовин.

«У нас завод не буде працювати на мазуті, він працює на дизельному пальному, тобто більш екологічний. Коли починається виробництво асфальту, приїжджає екологічна інспекція, перевіряє всі шкідливі викиди, замірюється дим, з чого він складається. Все органи контролюють і роблять свої висновки: продовжувати працювати заводу чи ні. Нічого безконтрольного з нашого боку не буде», - наголосив виконроб КП «Єлізавета» Олександр Жилка.

За словами заступника екологічної інспекції області Олега Норенка, вони отримували листи від жителів ОТГ з проханням проінспектувати завод. Але поки з перевіркою піти не можуть, адже перевіряють підприємства, які вже працюють. Перевірка МПП «Тарон» у них запланована у цьому році, коли завод почне функціонувати.

Наразі місцеві жителі зібрали підписи і написали звернення до обласної державної адміністрації та прокуратури, щоб ті перевірили законність зведення заводу.