У Кропивницькому вшанували пам'ять героїв Крут (ФОТО)

Перегляди: 1884

У Кропивницькому сьогодні, 29 січня, вшанували пам'ять героїв Крут, передає кореспондент CBN.

Біля пам'ятної дошки учасникам визвольних змагань за незалежність України братам Олександру та Володимиру Шульгіним зібралися більше чотирьох сотень містян. Брати Шульгіни були поборниками української державності: Олександр став першим міністром закордонних справ УНР, Володимир - був серед тих, хто зупинив під Крутами більшовиків.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Бій під Крутами 29 січня 1918 року мав доленосне значення - Україна стала незалежною державою.

Як наголосила доцент ЦДПУ ім. Винниченка Ольга Кирилюк, більшовики, коли захопили Україну, наказали знищити поховання загиблих під Крутами, щоб не залишилося жодної згадки про цей бій.

«Чому ж вони зараз так бояться наших славетних кіборгів, чому намагаються оббрехати, принизити нашу історію? Тому що їм важко визначити, що українська армія, серед якої були і вчорашні вчителі, водії, айтішники, змогла дати по зубах хвальоному російському спецназу. Те ж саме у 1918 році зробили наші хлопці під Крутами», - зазначила вона.

Ольга Кирилюк наголосила: заяви про те, що українська влада послала на смерть нещасних хлопців, які не мали жодного досвіду, - це міф. Як і те, що всі вони загинули.

«Перед ними поставили єдине завдання - протриматись один єдиний день - 29 січня. Цього дня українська влада вела переговори з європейськими країнами про надання воєнної допомоги і визнання незалежної України. Вони повністю виконали це завдання та завдали такого удару ворогу, що зупинили його не на один день, а майже на тиждень», - розповіла Ольга Кирилюк.

«Враховуючи військову ситуацію на сході України, я вважаю, що молодь нашого віку повинна знати, що таке зброя, і володіти елементарними навичками поводження з нею. Я як дівчина, яка пройшла не один військово-патріотичний вишкіл, можу з впевненістю сказати, що це не лише розширює світогляд, а й змінює, робить впевненішою в завтрашньому дні та власних силах. Дуже добре було б, якщо б наша влада допомагала молоді саме в цій сфері, всіляко сприяла та стала на варті того, щоб відновити нову Україну в їхніх серцях», - звернулася до присутніх учениця наукового педагогічного ліцею Софія Козуб.

Фото Григорія Зуба, CBN