У Кропивницькому хочуть встановлювати котельні на даху

Перегляди: 1246

USAID (Агентство США з міжнародного розвитку, що відповідає за невійськову допомогу США іншим країнам) у рамках проекту «Енергетична безпека» готовий до впровадження у Кропивницькому пілотних проектів з популяризації централізованого теплозабезпечення, передає CBN.

Агентство готове взяти будинок, модернізувати його та провести сучасне теплозабезпечення з новітньою системою обліку тепла, що подається традиційно.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«В кожній квартирі встановлять систему датчиків, яка визначає відсоток спожитого тепла від основного лічильника на будинку. Власники квартири зможуть у себе за потреби знизити подачу тепла до певного рівня», - розповів заступник міського голови Андрій Паливода і додав, що оплата за спожите тепло може знизитися на третину.

В той же час у мерію вже зверталися українські приватні інвестори, які готові встановлювати котельні на дахах будинків в рамках енергосервісних контрактів, що базуються на тепломодернізації будівель.

«Це найбільш об'єктивне бачення встановлення котельних по мікрорайонах, адже є території, де немає землі, щоб встановили звичайну модульну котельну. Та важливо, що ми не вкладаємо кошти міського бюджету, інвестор отримує свій прибуток за рахунок економії тепла», - розповів Андрій Паливода.

Досвід встановлення котельні на даху в Кропивницькому вже є. Наприклад, так обладнана нова багатоповерхівка біля заводу сівалок. Котельна забезпечує будинок теплом і гарячою водою, в кожній квартирі - окремий тепловий лічильник.

У мерії Кропивницького вважають, що майбутнє за централізованим опаленням багатоповерхових будинків. За словами Андрія Паливоди, в Європі автономного опалення в багатоповерхівках практично ніде немає. Та й в Україні, згідно з новими будівельники нормами, встановлювати індивідуальне газове опалення вище третього поверху заборонено.