Врятувати Віру: у Кропивницькому пенсіонер вишиванням заробляє гроші на лікування доньки

Перегляди: 2973

Віра – це молодша донька 76-річного Пилипа Бойка. 44-річна жінка другий рік поспіль бореться з онкохворобою. Її шанс на життя - високодозова хіміотерапія з аутотрансплантацією гемопоетичних стовбурових клітин. На це необхідно 300 тисяч гривень.

Таких коштів у родини немає. Тож дід Пилип узявся заробляти гроші. Учорашній вчитель математики дає приватні уроки, а ще продає свої вишивки. За голку узявся, коли вийшов на пенсію.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Відтоді як дізнався про діагноз доньки - дифузна В-великоклітинна лімфома – Неходжкінська, Пилип Бойко ходить із ціпком. Духом, однак, не падає. Каже, мусить триматися, за ним – дитина.

За 15 років колишній вчитель математики вишив близько трьох сотень робіт. Це і рушники, і картини, і панно. Їх презентував на регіональних і всеукраїнських виставках. Частину - роздарував. Решту нині змушений продавати задля порятунку Віри. На прохання батька про продаж робіт старша донька Пилипа Івановича повідомила в соцмережі.

«Мені більше пасувала б і пахне деревина, робота з деревиною. Але хто ж мені дозволить у хаті з деревиною, опалювального приміщення - сараю – немає. Я і сам собі того не дозволю. Взяв голку, нитку, тканини знайшов клаптичок, спробував. Спочатку невміло, незграбно, а потім все краще й краще», - розповідає Пилип Бойко.

Поки донька лікується в інституті раку, Пилип Іванович ще й займається репетиторством. Має з півдесятка учнів. Заощаджує кожну копійку.

«Донька лікувалася – онкозахворювання – в Польщі – майже рік. Вилікувалася. Приїхала сюди, через півроку – онко, але вже іншого органу. Всі запаси, які були, вичерпалися, а зараз знову треба, бо життя дитини - понад усе», - додає батько.

Продає пенсіонер і найдорожче – триптих, присвячений Кобзареві. Працював над ним більше року, день у день. Говорить, робота навіть була на виставці у столиці.

«Ледве-ледве пам’ятаю, з’явився портрет Тараса Григоровича Шевченка в нас у хаті саме чорно-білий. Тато посварив маму, каже, купила, а зі спідницею заштопаною ходити будеш, вона заплакала, він її обійняв, і згодом портрет Тараса Шевченка в рамочку обрамлений, тато зробив, огорнутий рушником висів у нашій хаті, і я хотів щось створити, і я зробив цей триптих», - згадує він.

Свої вишивки літній чоловік сподівається продати тим, хто бачить душею і чує серцем. Хто готовий і може допомогти врятувати його Віру: «Щоб підтримати її, я сказав, що продамо все, а лікуватися треба. Хату продамо, будемо жити в землянці, але будемо жить, жить».

Наразі знайшовся лише один покупець – із Данії. Туди Пилип Бойко відправить вишитий рушник.

Телефон зв'язку: 0677408233 (Пилип Бойко).

Для охочих допомогти карта ПриватБанку: 5168742719276440 (Віра Капустіна).