Сьогодні кропивничанам презентують кінострічку про рідну мову

Перегляди: 2015

У Кропивницькому у двох локаціях презентують фільм про українську мову «Соловей співає», сьогодні, 31 січня.

Про це повідомив режисер фільму Сергій Кримський під час прес-конференції у CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ініціаторка показу в Кропивницькому Інна Тільнова розповіла, що побачила «Соловей співає» на прем’єрі у Києві. Вирішила показати фільм кропивничанам.

«Мовна тема для Кропивницького актуальна, а стереотипи, зокрема сором’язливість розмовляти українською, бо навколо звучить російська, і досі живуть у свідомості багатьох українців. Після перегляду, крім сліз, було непереборне бажання боротися. Тому запросила приїхати режисера Сергія Кримського, "Соловей співає" мають побачити якнайбільше людей», - сказала Інна Тільнова.

Фільм знімали протягом трьох років за волонтерський кошт. Створювали стрічку непрофесійні актори - військові, історики, етнографи та журналісти.

«Ми хотіли розмовляти з глядачами мовою фактів, а не емоцій. Російська пропаганда розділила нашу державу на два табори. За дослідженням, 80% громадян виступає за єдину українську мову і проти одночасного існування двох державних мов. Ми три роки збирали інформацію по архівах, робили зйомки за кордоном, у Білорусі та Ізраїлі. Хотіли показати, як мова впливає на державотворення», - зазначив Сергій Кримський.

Фільм розпочинається з реконструкції історії військового, що втратив зір на фронті. Після того, як осліп, він продовжив воювати. Одного разу він відчув, що до нього хтось наближається. На запитання: «Хто йде?» пролунало російською: «Свої». В ту секунду військовий хотів кинути гранату, бо не зрозумів, що це українські хлопці, поки не почув свій позивний.

Безкоштовний показ для студентів та військових відбудеться о 15:00 у семиповерхівці Центральноукраїнського педагогічного університету. Для всіх охочих стрічку покажуть о 18:00 у креативному ІТ-просторі KOWO. Ціна квитка – 50 грн.

Фото: Григорій Зуб CBN.