У лютому лікарні Кіровоградщини підписуватимуть контракти з НСЗУ

Перегляди: 1196

З 1 квітня медичні заклади другого та третього рівня працюватимуть в інших умовах.

Про це на прес-конференції розповіла начальник східного департаменту Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Будяк.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Заклади отримуватимуть фінансування іншим шляхом: не за рахунок субвенції на утримання медзакладу, а за надання послуг.

«Національна служба здоров'я починає платити за конкретний пролікований випадок, за конкретного пацієнта», - роз'яснила Наталя Будяк.

Перелік послуг можна побачити на сайті НСЗУ.

Наразі заклади готуються до контрактування. Обов’язковими умовами для укладення договорів з НСЗУ є автономізація закладу, його комп’ютеризація, підключення до єдиної електронної медичної системи, наявність у закладу чинної ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та підписання договору з Національною службою здоров’я України.

«Кіровоградська область є однією з лідерів з підготовки до підписання договорів», - додала Наталія Будяк.

Підписання договорів стартує у лютому.

Якщо заклад не украде договір з НСЗУ, він може утримуватися за рахунок органів місцевого самоврядування. зазначила представниця НСЗУ.

Нагадаємо, що медичні заклади первинної ланки міста вже є комунальними некомерційними підприємствами, мають договори з НСЗУ і фінансуються по-новому.

З 1 квітня в країні у повному обсязі запрацює програма медичних гарантій - перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Щоб скористатися цим переліком, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги.