У «Кіровоградгазі» пояснили, чому з'явилися дві платіжки за газ

Перегляди: 1997

Сьогодні, 4 лютого, керівництво «Кіровоградгазу» роз'яснило, чому до кропивничан почали приходити дві платіжки за газ.

Як зазначив на прес-конференції в CBN голова правління ВАТ «Кіровоградгаз» Сергій Осінський, люди хвилюються, адже не дуже розуміють, навіщо було з однієї платіжки робити дві.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Це рішення НКРЕ КП, яка внесла зміни в Кодекс газорозподільних мереж у частині методики розрахунку тарифу, - сказав він. - З чого складається тариф на газ? Вартості самого газу, вартості його транспортування та розподілу. До січня 2020 року вартість послуги з розподілу була у ціні на газ. Тепер її відокремили.

За однією платіжкою споживачі сплачують постачальнику за сам газ та його транспортування. За другою - облгазу за розподіл.

Ці кошти направляються на утримання мереж, роботу аварійної служби, забезпечення безперебійного та безаварійного газопостачання».

Також він звернув ще на один термін - «газовий рік». Мова йде про період з 1 жовтня 2018 року до 30 вересня 2019-го. Спожитий за цей період обсяг газу визначений як замовлена потужність на 2020 рік.

Для кожного споживача це окрема величина, яку показує його лічильник, або, якщо приладу обліку немає, за встановленою нормою.

«Тариф на розподіл для кожного облгазу свій. Його теж затверджує НКРЕ КП. Для ВАТ "Кіровоградгаз" з січня 2020 року до червня він складає 1,02 гривні за 1 кубічний метр газу. З липня тариф становитиме 1,14 гривні за куб», - сказав голова правління ВАТ.

Сплачувати за розподіл газу необхідно до 20 числа поточного місяця. Через те, що споживачі у січні несвоєчасно отримали платіжки, пеня у січні нараховуватися не буде.