У Кропивницькому суддя повідомив про тиск з боку обласної прокуратури

Перегляди: 2009

Суддя Ленінського районного суду в Кропивницькому Владислав Драний надіслав повідомлення до Вищої ради правосуддя про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, з боку прокуратури Кіровоградської області.

Про це CBN поінформували в прес-службі суду.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Суддя повідомив, що він 22.04.2019 розглянув клопотання про призначення судової трасологічної експертизи та задовольнив його. Зобов’язав сторону кримінального провадження, в розпорядженні якої перебувають зазначені в ухвалі речові докази, направити їх до експертної установи.

26.04.2019 року від представника власників майна надійшло клопотання про припинення проведення експертизи.

«Вказане клопотання 13.05.2019 року ухвалою слідчого судді було задоволено та припинено проведення трасологічної експертизи, також зазначено, що ухвала оскарженню не підлягає, законодавство прямо передбачало можливість припинення проведення раніше призначеної експертизи», - повідомили в прес-службі.

Питання про припинення проведення експертизи вирішив слідчий суддя за клопотанням учасника кримінального провадження та з урахуванням ухвал Кропивницького апеляційного суду про скасування арешту майна та повернення його власникам. З цього слідувало, що об’єкти, які за ухвалою слідчого судді підлягали дослідженню в експертній процедурі, безпідставно перебувають в розпорядженні органу досудового розслідування за наявності обов’язку останнього їх повернути власникам.

Суддя зазначив, що обставини, які адвокат навів у клопотанні про припинення проведення судової експертизи, існували на момент постановлення слідчим суддею ухвали від 22.04.2019 року про призначення експертизи у кримінальному провадженні та мали істотне значення для правильного вирішення клопотання про призначення експертизи, однак їх приховали від нього.

Через п’ять місяців Драному вручили повістку про виклик до прокурора відділу процесуального керівництва прокуратури Кіровоградської області для участі у слідчій дії – допиті в якості свідка.

Під час допиту прокурор пред’явив постановлену Драним ухвалу про припинення проведення експертизи та запропонував надати показання у якості свідка щодо правомірності її винесення.

Суддя вважає, що прокуратура проігнорувала конституційні гарантії незалежності судді.

«До такого висновку Драний приходить через те, що прокуратура Кіровоградської області розташована на території Подільського району Кропивницького, відповідно всі скарги щодо невнесення прокуратурою області відомостей про кримінальне правопорушення в ЄРДР, підсудні Ленінському районному суду», - зауважили в прес-службі.

Внесення прокуратурою відомостей про кримінальне правопорушення, проведення слідчих дій, а також негласних слідчих дій відносно слідчого судді, який постановив ухвалу про припинення проведення експертизи за клопотанням представника власників вилученого майна, у суді вважають втручанням прокуратури у діяльність слідчого судді.

«Прокуратура й надалі продовжує неправомірні дії, пов’язані з безпідставними викликами судді до прокуратури з метою проведення слідчих дій, при цьому не маючи жодного правового підґрунтя», - підсумували в прес-службі.