У Кропивницькому пішла з життя колишня розвідниця Марія Майданюк

Перегляди: 1937

Пішла з життя визволителька міста від нацистів, колишня розвідниця Марія Петрівна Майданюк.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міський голова Андрій Райкович.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Я любив бувати у неї в гостях. Марія Петрівна з розряду тих ветеранів, які ніколи не скаржились, нічого не просили і завжди радо ділилась спогадами. В місті її знали, цінували, поважали. Марія Петрівна дуже любила свою Новомиколаївку. Щиро вболівала за наше місто. І завжди була в курсі всіх справ. Чесно кажу, дуже сподівався, що і Марію Петрівну Майданюк і Валентину Семенівну Долженко в день Перемоги особисто повезу на Вали. Але, на жаль», - йдеться в дописі.

За інформацією прес-служби міської ради, незадовго до окупації Кіровограда, Марії Майданюк виповнилося 16 років. Дівчина перед війною закінчила восьмий клас школи на Новомиколаївці. А наступного року вже була членом підпільно-диверсійної групи, що входила до складу партизанського загону імені Ворошилова, яким командував Семен Долженко.

У партизанському загоні вчорашня школярка була розвідницею. Загін імені Ворошилова пускав з рейок ешелони з окупантами й військовою технікою, підривав мости, щоб не пропустити на фронт німецькі танки й живу силу, спилював дерев’яні стовпи з дротовим зв’язком, позбавляючи противника можливості підтримувати зв’язок між своїми підрозділами.

Коли наприкінці грудня 1943 року партизанський загін імені Ворошилова зустрівся із підрозділами Червоної армії Другого Українського фронту, всіх боєздатних партизанів призвали до війська. Серед них була й Марія Майданюк, якій довелося у складі 252-ї стрілецької дивізії визволяти не лише нашу область, а й Кіровоград, де вона через сильну застуду потрапила до госпіталю. Одужавши, дівчина продовжила службу телефоністкою в окремому батальйоні зв’язку 299-ї Харківської стрілецької дивізії. У її складі пройшла воєнними дорогами України, Молдавією, Румунією, Угорщиною, де була поранена, а закінчилася для неї війна в Австрії – поблизу Відня.

20 травня 1945 року рядову Марію Майданюк демобілізували з війська. Її нагородили багатьма державними нагородами й відзнаками.

Після війни Марія Петрівна закінчила Київський інститут народного господарства. Працювала економістом-інженером на кіровоградському ремонтно-механічному заводі ім. В. Таратути й вийшла на пенсію із трудовим стажем у 50 років. Була головою міського ветеранського клубу «Патріот» і членом ради міського ветеранського клубу «Ветеран», головою комітету колишніх підпільників та партизанів Кіровоградської міської організації ветеранів України, вела активну громадську діяльність.