Під ризиком закриття на Кіровоградщині опинились вісім вантажних залізничних станцій

Перегляди: 4285

«Укрзалізниця» зняла статус малодіяльних зі станцій Королівка Олександрійського району і Куцівка Новгородківського.

Про це йшла мова на селекторній нараді з питань функціонування малодіяльних залізничних станцій з відвантаження сільськогосподарської продукції за участі представників органів місцевої влади та місцевого самоврядування, передає CBN з посиланням на прес-службу ОДА.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Статус малодіяльної в УЗ надають станціям, у яких середньодобове загальне навантаження та вивантаження вагонів нижче аналогічного середнього показника всіх вантажних станцій у цілому по підприємству та становить менше 10% від нього. По Україні УЗ віднесла до малодіяльних понад 300 вантажних залізничних станцій та планує їх закрити.

Дві станції на Кіровоградщині вдалося вивести з чорного списку завдяки планам з маршрутизації, які дозволили збільшити показники навантажуваності за добу.

Ще вісім залишаються в ньому. Це станції Павлиш (Онуфріївський район), Адабаш (Новоукраїнський район), Виска (Маловисківський район), Голованівськ (Голованівський район), Йосипівка (Вільшанський район), Плетений Ташлик (Маловисківський район), Трепівка і Чорноліська (Знам'янський район).

Під час селекторної наради було наголошено: щоб вивести станції зі стану малодіяльних місцевому самоврядуванню спільно з підприємствами, які користуються послугами залізничних вантажоперевезень, необхідно пропрацьовувати шляхи компенсацій.

Наступна селекторна нарада по цій темі запланована на 24 лютого, заступник голови облдержадміністрації Максим Калінін доручив департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації спільно із представниками дирекцій «Укрзалізниці», підприємствами і місцевою владою відпрацювати пропозиції по зазначених станціях.

За даними ГО «Бізнес-Варта», для малодіяльних вантажних станцій «Укрзалізниця» ввела додаткову плату за подачу-забирання вагонів в розмірі 173,11 грн вагон/км без ПДВ.