Берег лівий, берег правий. Як реконструюватимуть набережну в Кропивницькому

Перегляди: 2750

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Так, по черзі, й будуть розробляти проектно-кошторисну документацію реконструкції набережної річки Інгул у Кропивницькому. Здається, порядок проведення реконструкції вже остаточно сформувався після рішення Кропивницького виконкому, яке прийняли 10 лютого. Але спочатку буде «правий сектор», починаючи від вулиці Михайлівської до Великої Перспективної.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагадаємо, що розмови про реконструкцію набережної матеріалізувалися три роки тому в проекті громадського бюджету, де перемогла пропозиція провести реконструкцію за один мільйон гривень. Насправді цих грошей вистачило б хіба що на розкручування ідеї в ЗМІ, тому цифри почали змінюватися з калейдоскопічною швидкістю. Спочатку з'явилася сума в 25 мільйонів бюджетних гривень - пообіцяв посприяти народний депутат минулого скликання. Паралельно почалася більш серйозна розмова з приводу проекту реконструкції всієї набережної, починаючи від Михайлівського мосту і аж до вулиці Вокзальної, відповідно зросла і ціна питання - до 200 мільйонів гривень.

Було розроблено кілька проектів, але, чесно кажучи, проблеми річки Інгул найменше залежать від реконструкції набережної, тому що починаються набагато далі - біля її витоків. «УЦ» не раз висловлювала думку, що річку потрібно не стільки облагороджувати, скільки рятувати, бо витоки і русло вище міста практично зникли. Проте процес підготовки реконструкції набережної тривав і нарешті вийшов на етап затвердження техніко-економічного обґрунтування (ТЕО).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконком Кропивницького схвалив техніко-економічне обґрунтування реконструкції набережної

Перед цим, 6 лютого, відбулося засідання координаційної ради з питань громадського бюджету, на якому керівник фірми «Абрис Либідея» Володимир Рак, він же головний проектант набережної, розповів, що проектно-кошторисна документація вже готова, отримані експертизи від профільного підприємства, а також звіт про результати обстеження та впливу на навколишнє середовище. І ось 10 числа цього місяця виконком затвердив ТЕО «Реконструкції набережної річки Інгул від вулиці Михайлівської до Вокзальної в місті Кропивницькому» з приблизним кошторисом у 184,5 мільйона гривень.

Хоча гроші на початковий етап і закладені, але всієї суми немає, як немає й остаточного проекту. Тому було прийнято рішення розбити його на чотири етапи і почати з проектування реконструкції набережної правого берега - від Михайлівського мосту і до Великої Перспективної. За інформацією, озвученою на виконкомі, там планується створити багатофункціональне спортивне містечко. Для наочності уточнимо, що мова йде про ділянку, де, починаючи від Великої Перспективної, і вниз за течією розташовані спортивний центр «Надія» (в народі плавальний басейн), факультет фізвиховання зі стадіоном, потім спорткомплекс обленерго і далі - хлібозавод, причому десь у тому районі планують побудувати і вірменську церкву. До цього варто додати, що вся територія між перерахованими вище об'єктами і рікою, власне набережна, являє собою дубову і ялинову алеї, а біля спорткомплексу розбитий сквер з пам'ятником воїнам-афганцям.

Як бачимо, якщо говорити про спорткомплекс, то він там є, питання тільки в його відкритості для публіки, що гуляє. Ідея про поетапне вирішення питання з реконструкцією цілком виправдана, і не тільки з фінансового погляду. Таким способом уже була реконструйована ділянка набережної на лівому березі (сквер Чорнобильців) біля «Сільпо», якраз навпроти скверу Афганців. Вийшло цілком сучасно і функціонально - з лавочками та ліхтарями. Тобто іноді досить удосконалити вже наявну набережну, щоб отримати необхідний результат. Тому хотілося дізнатися більше про проект багатофункціонального спорткомплексу на правому березі Інгулу, починаючи від Михайлівської вулиці. Ми зателефонували Володимиру Раку, але він не захотів відкривати деталі, сказав, що свою частину роботи зробив, підготував ТЕО, яке і було затверджено на виконкомі, а про проект можна буде говорити більш предметно після підписання з ним контракту. Рак вважає, що роботи за погодженням документації тривають уже три роки, і це дуже довго: «Так не можна!»

Зрозуміти роздратування можна, проте шлях до розробки і затвердження проектно-кошторисної документації вже відкритий. Залишається сподіватися, що в ньому будуть не тільки відображені, але і вирішені нагальні проблеми Інгулу. Серед них і естетична концепція набережної - кам'яні стіни чи зелені береги? А все інше - доріжки, ліхтарі й розважально-спортивні зони можуть бути вписані у будь-який простір.