На Кіровоградщині вшанували пам'ять жертв Голокосту (ФОТО, ВІДЕО)

Перегляди: 1624

У селі Хащувате Гайворонського району 16 лютого відбувся траурний мітинг у пам'ять про жертв Голокосту.

Як розповів CBN головний редактор «УЦ» і один з ініціаторів створення меморіалу в Хащуватому Юхим Мармер, 16 лютого 1942 року в цьому маленькому містечку розстріляли більше тисячі євреїв, третина з яких були дітьми.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Свідки потім розповідали, що до розстрілів німці підготувались з властивою їм педантичністю. По кілька сімей зібрали в одному будинку та заборонили далеко відходити від нього. 12 лютого літніх чоловіків погнали у глиняний кар'єр і змусили вигрібати сніг з ям. Саме ці ями через кілька днів перетворилися на братські могили.

Розстріли тривали чотири дні. Фашисти знищили практично все єврейське населення Хащуватого.

На місці розстрілу у 2014 році відкрили меморіальний комплекс «Хащуватська трагедія» - один з найбільших в Україні. Щороку 16 лютого і 9 травня сюди з'їжджаються люди різних національностей - усі, хто не хоче повторення трагедії.

Учора, 16 лютого, сюди завітали учні школи села Богданівка Доманівського району Миколаївської області. Вони опікуються пам'ятником жертвам Голокосту, встановленим біля яру, в якому в роки Другої світової війни знищили 54 тисячі євреїв.

За інформацією істориків, у Богданівці восени 1941 року румунські окупанти за вказівкою гітлерівців створили концентраційний табір, куди у товарних вагонах звозили євреїв з Вінниці, Одеси, Бессарабії, Молдови, Польщі та інших країн Європи. За підрахунками вітчизняних істориків, у Доманівському районі вбили до 120 тисяч людей. Цю трагедію вважають одним з безпрецедентних випадків геноциду.

Фото Ірини Романовської

Видео Дмитра Моронделя

https://www.youtube.com/watch?v=bASvaZHKZDY&app=desktop