У Кропивницькому презентували ґендерний портрет міста

Перегляди: 722

Які ґендерні тенденції притаманні Кропивницькому, сьогодні, 17 лютого, в прес-клубі розповіла координаторка проекту «Європейська хартія рівності в дії» Алла Волошина, передає CBN.

Протягом трьох років учасники проекту збирали статистичні дані з демографічної ситуації та міграції, вивчали, як представлені чоловіки та жінки в політиці, медицині, освіті міста тощо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ґендер і стать - різні поняття. Ґендер - соціальна функція, яку ми реалізуємо в суспільстві протягом свого життя. Ґендер - це про те, наскільки жінки і чоловіки можуть реалізувати свої здібності в даному суспільстві в даний час», - зауважила Алла Волошина.

За результатами дослідження, політика та публічне управління містом мають жіноче обличчя: серед керівників та спеціалістів 5-6 категорії - більшість жінок, проте серед посадовців 2-3 категорії превалюють чоловіки. Що ж до депутатського складу обласної та міської рад, то 86 % - це чоловіки.

Втім, у місті жінок більше, ніж чоловіків, і їх середній вік вищий. Так, жінки мають середній вік 42-43 роки, а чоловіки - 37 років. В дитячих садочках, школах та професійно-технічних закладах навчається більше хлопців.

За мету автори ґендерного портрету Кропивницького ставили не стільки проаналізувати ґендерну ситуацію в місті, а дати поштовх для впровадження на місцевому рівні такого поняття як «ґендерно-орієнтоване бюджетування».

«Нам вдалося сформувати тенденції. На їх основі можна проводити розрахунки ґендерно-орієнтованого бюджетування мінімум на наступні три роки», - наголосила Алла Волошина.

Про це завтра, 18 лютого, о 16:00, говоритимуть під час круглого столу в міськраді. Усім охочим взяти участь у обговорені пропонують відповісти на запитання анкети.