Кропивницький став другим серед обласних центрів за цінами на комуналку

Перегляди: 1882

Видання «Ліга. Бізнес» порахувало умовну вартість комунальних послуг в обласних центрах України.

Розрахунки проводилися за допомогою затверджених Кабінетом міністрів норм споживання, які використовуються, якщо у споживача відсутні лічильники.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Місячні норми детально розписані в постанові Кабміну №409. Відповідно до неї, одній людині в сім'ї на місяць необхідно 3,3 куба газу і 70 кВт-год електроенергії; 2 кубометри холодної води, 1,6 куба гарячої і 3,6 кубометра водовідведення. Якщо в квартирі прописані ще люди - плюс 30 кВт-год електроенергії за кожного додаткового члена сім'ї. Єдине правило: загальний розрахунок не повинен перевищувати 190 кВт-год.

Умовний розрахунок вартості комунальних послуг проводився для однієї сім'ї з трьох осіб, яка проживає у квартирі на 50 квадратів. У квартирі є всі зручності: гаряча/холодна вода, тепло, електроенергія і газ. Єдиний «мінус» - відсутні лічильники.

Реальні цифри, напевно, відрізняються від результатів, оскільки у кожного домогосподарства завдяки лічильникам індивідуальне споживання.

Відповідно до розрахунків, найвищий тариф - у Дніпрі. Там за вказаних умов треба заплатити трохи більше 3 460 гривень на місяць.

На другому місці - Кропивницький, де утримання такої ж квартири обійдеться майже в 3 380 гривень. Але у вартість комунальних послуг Дніпра входять вартість гарячої води та утримання будинків.

Найнижча вартість за комунальні послуги - в Ужгороді - 854 гривні.