У Кропивницькому планують встановити Дзвін Миру. Японці вже готові, ми - поки ні

Перегляди: 3373

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Перший Дзвін Миру був встановлений у Нью-Йорку в 1954 році, в 1996 році такий же - в штаб-квартирі ООН у Відні. Потім його встановили в багатьох містах Японії, Німеччини, Польщі, Туреччини, Мексики, Австралії, Монголії, Філіппін, Канади, Бразилії, Аргентини, Еквадору, Узбекистану та інших країн. Тепер є всі шанси, що він з'явиться в Україні. Більш того - в Кропивницькому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія дзвону. Автором ідеї був японець Тійодзі Накагава, який пережив атомне бомбардування Хіросіми в 1945 році. Для створення дзвонів-символів він з друзями придумав особливий сплав з монет, зібраних у більш ніж ста країнах світу, представлених на той період часу в ООН. Зразком став дзвін буддійських храмів Японії, в який стукають товстим дерев'яним стволом. Вперше Дзвін Миру з'явився в Нью-Йорку в 1954 році перед будівлею ООН. Через десять років, після смерті Тійодзі Накагави в 1982 році, була заснована Всесвітня асоціація World Peace Bell Association, яка поширює дзвони-символи по багатьох містах на різних континентах.

Дзвін відлитий з монет, пожертвуваних дітьми всіх континентів. У нього вплавлені ордени і медалі, інші почесні знаки людей багатьох країн. Він є символом глобальної солідарності людей Землі. Напис на дзвоні говорить: «Хай живе загальний мир у всьому світі». У нього синхронно дзвонять двічі на рік: 1 вересня, нагадуючи про початок Другої світової війни, і 21 вересня - у Міжнародний день миру. Його дзвін - заклик до миру на Землі.

Причому тут Кропивницький? У всьому «винен» Володимир Савченко, президент Всесвітньої федерації традиційного карате-до (WTKF), доктор медицини. Ще в 2006 році, коли йому, єдиному з України, в японському парламенті вручали диплом п'ятого дана будо, Стів Шуджі Накада, головний радник міжнародної організації «День Землі», запропонував встановити Дзвін Миру в Україні. «Зерно потрапило в ґрунт, де повільно стало проростати», - зауважив Володимир Савченко.

Японці - народ постійний. Якщо їх вибір припав на Кіровоград (тоді), то вони терпляче чекають рішень і позитивного результату.

- Поштовхом до дій стали події в Криму і кров, яка стала литися на Донбасі, - каже Савченко. - Таким чином я сам для себе відповів на запитання, чим зможу допомогти своїй країні.

Володимир Савченко заручився підтримкою міського голови Кропивницького Андрія Райковича і на той момент народного депутата України Костянтина Яриніча. Була створена ініціативна група, яка стала просувати тему Дзвону Світу на різних рівнях, аж до МЗС.

Міністерство закордонних справ поставило перед організаційним комітетом, який очолив Андрій Райкович, низку запитань: хто забезпечить фінансування проекту? Які місця можуть бути використані для розміщення меморіалу? Терміни реалізації? Хто буде відповідальним? А Костянтину Яринічу повідомили, що неурядова організація «Асоціація зі збереження Дзвону Світу ООН» в особі пані Сейко Такасі позитивно поставилася до реалізації проекту.

Загалом, закрутилося. Наразі установка Дзвону Світу знаходиться під особистим контролем голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня. У проект залучені авторитетні кропивничани, професіонали. Архітектор Юрій Пенязь розробив ескізний проект меморіалу. Зараз розглядаються можливі місця його розташування. При виборі місця важливо враховувати момент, що на церемонію відкриття Дзвону приїдуть ну дуже важливі офіційні особи з різних держав. Не виключений навіть приїзд Генерального секретаря ООН і керівників або послів країн, де вже встановлено Дзвін Миру.

Взагалі-то процес установки Дзвони Світу ООН повинен відбуватися на рівні глави держави. Так було у всіх країнах, де він був встановлений. Саме тому торік директорат Всесвітньої федерації традиційного карате-до доручив своєму голові Володимиру Савченку звернутися до президентів держав, де мають місце збройні конфлікти, і до українського в першу чергу...

Проект «Дзвін Миру ООН» має правило: ніяких бюджетних коштів, тільки пожертвування. За попередніми підрахунками, необхідно 30 тисяч євро. Буде відкрито рахунок, куди можна перерахувати будь-яку суму. Хоча це не дуже великі гроші, і наші меценати зможуть зібрати їх дуже швидко, хочеться вірити, що багато городян захочуть узяти участь в історичному проекті.

Традиція збору монет повинна зберегтися. Це буде символічно. Пам'ятаєте, як до Дня міста кропивничани здавали ключі, щоб потім з них був відлитий символічний ключ від міста? Так можна зробити і з монетами для дзвону. Більш того, японська сторона готова закликати всіх українців, які проживають на території їхньої держави, жертвувати монети для майбутнього Дзвону.

Володимир Савченко запропонував ще одну ідею. Кожна область передасть відстріляні гільзи, в які будуть вкладені записки з прізвищами хлопців, які загинули в зоні АТО. «Ці гільзи ми передамо до Японії, щоб їх вплавили у дзвін, - говорить Володимир Савченко. - Потім близькі загиблих, привівши до меморіалу своїх дітей і онуків, зможуть вдарити у дзвін, щоб почути душу рідної людини».

Японська сторона вже детально розписала дорожню карту, аж до того, яким транспортом, за яким маршрутом дзвін буде відправлений в Україну. Важливий момент: дзвін буде освячений в синтоїстському храмі «Камакура-гу». Японці просять передати молитву або побажання, які будуть озвучені священиком під час церемонії.

«Я мало чого боюся в житті, але тепер став побоюватися, що наш проект підхопить будь-яке інше місто України і реалізує його дуже швидко, - поділився Володимир Савченко. - Дзвін Миру для мене - своєрідний підсумок мого життя. Карате, яким я займаюся, було до мене, є при мені й залишиться після. А дзвін встановлюється один раз в історії держави. Дуже хочу, щоб для всіх кропивничан це теж стало справою життя. Нехай мир у нашій країні почнеться з Кропивницького».

Ось хто активно займається реалізацією проекту, крім самого Савченка: Балонь, Райкович, Яриніч, Штутман, Неділько, Семенюк, Чорновіл, Волков, Бєжан, Дануца та інші. Відомий меценат Людмила Шубіна в соцмережах написала: «Я з вами». Це не може не обнадіювати, що все вийде.

І ще: японці сказали, що їм для всіх робіт, аж до доставки Дзвону, необхідно чотири місяці. У який строк вкладемося ми?