На Кiровоградщинi через пiдприємливих дiлкiв цiлий район може лишитися без свiтла (ФОТО)

Перегляди: 1137

У сосновому лiсi неподалiк Олександрiвки, в охоронних зонах повiтряних лiнiй 10 кВ (Л-106) та 150 кВ (Л-6) невiдомi зробили мiнi-кар’єр з видобутку пiску.

Про це CBN поiнформували в прес-службi «Кiровоградобленерго».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Судячи зi слiдiв, прямо пiд лiнiями систематично працює важка технiка. Котловани, глибиною подекуди до чотирьох метрiв, виявили пiд час планового огляду лiнiй працiвники Олександрiвського РЕМ.

Несанкцiонованi роботи вже призвели до значних зсувiв ґрунту, оголилося корiння дерев, а отже виникла загроза як падiння самих опор, так i дерев на лiнiї електропередачi.

«Якщо пошкодять згадану «десятку», без електропостачання залишиться майже тисяча споживачiв районного центру i села Нова Осота. Якщо ж аварiйна ситуацiя виникне на лiнiї 150 кВ – "погасне" майже весь Олександрiвський район. Бiльше того, проведення робiт в охоронних зонах ПЛ загрожує життю та здоров’ю копачiв. Ураження електрострумом високої напруги – це, у кращому випадку, серйознi опiки», - йдеться в повiдомленнi.

Про факти незаконних робiт повiдомили Олександрiвську райдержадмiнiстрацiю та Олександрiвську селищну раду.

У прес-службi наголосили, що «Правила охорони електричних мереж» в межах охоронних зон повiтряних i кабельних лiнiй, трансформаторних пiдстанцiй, розподiльчих пунктiв i пристроїв регламентують обмеження на проведення господарської дiяльностi. Неправомiрна дiяльнiсть в охоронних зонах ЛЕП може призвести як до техногенної аварiї зi знеструмленням населених пунктiв, так i несе пряму загрозу людському життю.