Карантин у Кропивницькому через коронавірус: суб’єктивні враження, факти й офіційні рекомендації

Перегляди: 6811

Житель вулиці Ігіта Гаспаряна в Кропивницькому неквапливо йде до свого сусіда, який попиває щось із чашки під хвірткою.

- Не наближайся, я без маски, - попереджає сусід. І додає:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Я взагалі маску не одягаю, коли бухаю.

В обласному центрі, як і у всій Україні, - перший день карантину (текст готувався вчора, 12 березня. - Авт.), викликаного коронавірусом COVID-19. Паніки, якої боялися всі притомні люди, на щастя немає. У тролейбусі - звичні розмови: про тарифи на комуналку, пенсії та ціни. На весь салон - лише двійко доморощених «Комаровських», вони обмінюються «рецептами»:

- Дезінфекції всякі треба.

- Так. І писок прикривати, коли чхаєш чи кашляєш.

На старому автовокзалі - багато студентів, яких розпустили по домах.

- Обіцяй мені телефонувати! - тендітна дівчина прощається з хлопцем так, ніби поїде на старому ЛАЗі просто в Ухань. - І не ходи ніде! Обіцяй!

- Та ї... я той коронавірус, не парся, - чемно відповідає джентльмен.

Неподалік парочки на лавці дрімає «стомлений» чоловік. Запах його «втоми» розноситься навсібіч і змушує думати про закуску. Метрів за десять - кафе у великому наметі. За крайнім столиком дві юні леді запалюють цигарки і щосили вдають із себе дорослих і досвідчених жінок. Усе, як завжди.

Коронавірус і Кіровоградщина: хроніка

28 січня. Начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук повідомила, що у Кропивницькому й загалом в Україні відсутні тест-системи для діагностики коронавірусу: «Єдиний інструмент діагностування цього захворювання – тест-системи. В Україні їх ще немає, в місті у нас також. Тому підтвердити лабораторно цей вірус ми не можемо. За офіційною інформацією Міністерства охорони здоров’я, отримати ці тест-системи мають наступного тижня. Наразі в Україні не зареєстровано випадків захворювання. Серед основних симптомів – висока температура, важко дихати, пневмонія. Можуть бути ще додаткові симптоми».

7 лютого. На Кіровоградщині створили оперативний штаб, щоб не допустити занесення і поширення на території області випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом.

18 лютого. У Кропивницькому визначили дві опорні лікарні з боротьби з коронавірусом: інфекційне відділення Кіровоградської обласної лікарні та стаціонар №1 Центральної міської. Медичні працівники закладів охорони міста отримали необхідну підготовку на відповідних теоретичних семінарах та навчаннях.

20 лютого. У Кропивницькому нa бaзі інфекційного відділення Центpaльної міської лікapні №1 провели практичне заняття для лікарів у випадку прийому пацієнта з коронавірусом.

27 лютого, 16:12. Перше повідомлення, яке трохи розхитало ситуацію: у Кропивницькому 11 школярів, які повернулися з Риму, знаходяться на дистанційному навчанні. Діти віком від семи до 16 років були в Італії з 15 по 19 лютого. На той час коронавірус там ще не був таким активним.

27 лютого, 17:42. CBN стало відомо, що в обласному центрі госпіталізували дитину з підозрою на коронавірус. «Це ми пересторогу робимо для себе. Ми її ведемо, як хвору на ГРВІ. Взяли аналізи і будемо дивитися на подальший перебіг, – прокоментував головний лікар Центральної міської лікарні Кропивницького Олександр Артюх. – Кашель не тільки у коронавірусу буває, і температура 37,5 не тільки у коронавірусу. Ми пересторогу зробили, звідки вона приїхала. Про всяк випадок, думаю це правильно».

28 лютого. З’ясувалося, що у згаданої вище дитини - ГРВІ.

2 березня. Міський голова Кропивницького Андрій Райкович порадив не проводити масових заходів за участі дітей.

7 березня. На Кіровоградщині обмежили проведення масових заходів узагалі, відповідне розпорядження підписав напередодні голова Кіровоградської ОДА Андрій Балонь: «На території області обмежити проведення культурно-мистецьких, освітніх та спортивних заходів у період із 9 березня по 1 квітня».

10 березня. Організатори запланованого на 12.03 форуму ветеранів війни скасували його проведення.

11 березня. В Україні оголосили карантин. Усі заклади освіти Кіровоградщини перебуватимуть на ньому з 12 березня по 3 квітня.

12 березня. Учні та студенти області навчатимуться дистанційно, заявив начальник управління освіти і науки ОДА Володимир Таборанський.

На момент публікації цього тексту жодного випадку захворювання на коронавірус на території Кіровоградської області не зафіксували.

Інтернет

У соціальних мережах більшає вдалих і не дуже жартів про коронавірус.

Ширяться і фейкові поради, як вберегтися від хвороби. Ось таку, наприклад, активно розсилають у батьківських чатах у Viber (наводимо мовою оригіналу зі збереженням орфографії та пунктуації): «Тайваньские эксперты предлагают нам простой тест для самопроверки на коронавирус, который мы можем делать каждое утро:

Сделайте глубокий вдох и задержите дыхание не меньше, чем на 10 секунд. Если вы можете это проделать без того, чтобы закашляться, без чувства дискомфорта, спертости воздуха или напряженности и т.д., это свидетельствует о том, что в легких нет фиброза и в сущности означает, что инфекции нет.

В это критическое время, пожалуйста, проверяйте себя каждое утро в среде, где чистый воздух.

И еще один СЕРЬЕЗНЫЙ, ПРЕВОСХОДНЫЙ СОВЕТ от японских докторов, лечащих случаи COVID-19: вы должны постоянно обеспечивать увлажнение своего рта и горла, не давая им пересыхать. Делайте несколько маленьких глотков воды хотя бы каждые 15 минут. Почему? Даже если вирус попадёт вам в рот… питье воды или других жидкостей смоет его через пищевод в желудок. И уже в животе… ваша желудочная кислота убьёт вирус».

Проект «По той бік новин» переконливо довів, що це фейк.

Треба знати

Про коронавірус на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я - за посиланням.

Сайт про COVID-19, де є вся необхідна інформація, - тут. Головне:

- за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів. Захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати смертельним, адже летальність складає 3,4%;

- рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики чи лікування інфекції, не існує. Пацієнтам надається симптоматичне лікування. Відтак не варто, начитавшись чи надивившись рекламних повідомлень, бігти за ліками. Користь від цього точно буде виробникам і продавцям, вам - не факт;

- вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Він не здатний переміщатись на далекі відстані, є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки, фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м;

- неможливо заразитися COVID-19 через посилку;

- симптоми: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка та утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині. У деяких випадках - діарея або кон'юнктивіт.

Більше - на порталі.

 

...П'яний мужик на старому автовокзалі гучно чхає - аж прокидається. Жінка поруч підстрибує від несподіванки.

- Корона, бля, вірус, - лаконічно пояснює мужик і засинає знову. Сусідка недовірливо посміхається, потім бере сумку й пересідає подалі. І робить абсолютно правильно: панікувати не треба, а от пересторога зайвою не буде. У будь-якому випадку.