Коронавірус та карантин. Що з цього приводу думає Заслужений лікар України Григорій Урсол

Перегляди: 106704

Україна п'ятий день на карантині - до 3 квітня - через спалах коронавірусу в світі. Закрили навчальні заклади, заборонили масові зібрання понад 200 осіб тощо. В десяти містах країни карантинні заходи посилюються - закриваються торговельно-розважальні центри, спортзали, салони краси, ресторани, бари, обмежується переміщення всередині міст і між населеними пунктами. У Кропивницькому на момент публікації цього немає, але люди хвилюються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Всі матеріали про ситуацію з коронавірусом

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Кандидат медичних наук, Заслужений лікар України, головний лікар лікарні Святого Луки «Ацинус» Григорій Урсол розповів CBN про коронавірус, карантин та профілактику.

- Григорію Миколайовичу, що відбувається? Де він взявся, той коронавірус?

- Коронавірус - один з видів вірусів, і з’явився він не сьогодні. Те, що зараз відбувається, - це результат зростання вірулентності, тобто агресивності вірусу. Але в цьому немає нічого нового. Ви пам'ятаєте, був свинячий грип, Н1N1, тощо. Де вони зараз? Вони є. Точно так, як і цей. Але, щоб стався спалах, необхідні певні умови, певне місце і певний вірус. Мабуть, усі три фактори зійшлися в Ухані.

- Цей викликає у людей паніку…

- Це перше, чого б я не радив робити. А радив би спокійно жити далі: вдягати медичну маску серед великої кількості людей, якісно харчуватися та включити в раціон полівітаміни. Ще було б добре зробити медикаментозну профілактику – приймати препарати, які підвищують імунітет. Наприклад, для захисту верхніх дихальних шляхів приймати Бронхо-мунал, а ще корінь солодки - наш український женьшень. Ці препарати, по-перше, нешкідливі, по-друге, не принесуть ніяких ускладнень. Найголовніше – підняти імунітет та дотримуватися правил гігієни.

Частіше мити руки тощо. Тобто виконувати звичайні профілактичні заходи, щоб зменшити кількість віріонів, які потрапили до організму. Якщо їх, умовно кажучи, потрапить десять, вони можуть викликати хворобу, якщо п’ять - ні.

Якщо ж людина захворіла, або відчуває, що починає хворіти, їй краще ізолюватись, щоб не бути джерелом інфекції для інших. Яка б там не була робота, краще взяти лікарняний і не виходити.

- Що ще?

- Якщо з'явилася температура - не намагатися її збити. 38, 39 - якщо доросла людина або дитина переносить цю температуру, нічого робити не треба. Вірус гине від температури. Це захист організму, тож не знижуйте його. Висока температура триматиметься днів зо три, і все. Далі людина здорова.

Якщо ж людині стає погано - крутиться голова, не може ходити, непритомніє - в таких ситуаціях треба температуру знижувати.

- Люди змели з полиць аптек маски. При цьому кажуть, що вони від вірусу не захищають. То чи є в них сенс?

- Так, повністю вони не захищають, але стають перешкодою для потрапляння інфекції прямо на обличчя або слизові. Це тимчасовий захист, ефективний протягом кількох годин. Тим не менш, маску варто носити, щоб самому не захворіти, а якщо таки захворіли, щоб не заразити інших.

- Серед людей ходять розмови, що тим, хто захворів, потрібні апарати для вентиляції легенів, а їх недостатньо…

- Про вентиляцію легенів - узагалі непрофесійні розмови. Апарат штучної вентиляції легенів використовують при ускладнених пневмоніях, коли до вірусної інфекції підключається бактеріальна, виникає важка пневмонія, і людина сама не може дихати. Вірус викликає набряк слизової, злипання альвеол. Це все призводить до порушення газообміну, і саме тому використовуються апарати, які здатні примусово управляти цим газообміном. Ось тоді людину підключають до апарату ШВЛ.

Коли помітили, що коронавірус поводиться не так агресивно, якщо є свіже повітря, бізнесмени вирішили, що інгаляція потрібна киснем. Ці кисневі інгаляції зменшують шанс ускладнень у хворих коронавірусом.

Апарати ШВЛ є в кожній лікарні. Поки я не чув, щоб була така кількість хворих, щоб не вистачало апаратів. Зі ста хворих, може, одному потрібна буде вентиляція легень. Повторюся, ця апаратура в наявності у кожній лікарні, де є реанімація, є операційна. Принаймні у нас у місті немає дефіциту цієї апаратури.

- Ще одна проблема – тести на коронавірус. Погодьтеся, важко виявляти вірус, якщо для цього немає засобів…

- Так, тести, які зараз використовуються, інформують про наявність вірусних інфекцій в організмі взагалі. Хворих багато, але це не значить, що всі вони захворіли на коронавірус. В Україні тести на короновірус з’являться 21 березня. Кожен охочий зможе їх придбати.

- Як ви оцінюєте карантинні заходи, що впровадили в країні?

- Я вважаю, що це крайні заходи, і вони на даний час в нашій країні не потрібні. Чому? Тому що є така наука - епідеміологія, в якій мовиться, що в кожному регіоні своя епідеміологічна ситуація. Де треба карантин, де не треба карантин. Абсолютно все неправильно. Не треба було б цього робити. Дивіться, діти не пішли в школу - вони гуляють де завгодно. Діти не пішли в садок - вони пішли з батьками на роботу. І шансів у них тепер захворіти набагато більше, ніж було б це в школі чи садочку. Це перше.

Друге. В школі і в садку організовані колективи, де можна передбачити всі запобіжні заходи, ввести їх в систему. Бо системно легше, ніж стихійно, боротися з захворюванням.